galéria megtekintése

Vérciki, amit Matolcsy könyveivel csináltak, a neveket pedig kitakarták

Nagy tételben vásároltak fel a Magyar Nemzeti Bank alapítványai olyan könyveket, amelyeknek a kiadását is finanszírozták. A kötetek szerzői ugyancsak kuratóriumi tagok a jegybanki alapítványokban – például maga Matolcsy György.

Összesen 2500 példányt vásárolt a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA) Matolcsy György jegybankelnök a Heti Válaszban 2002 és 2013 között megjelent írásainak válogatásából.

A publicisztikagyűjtemény iránti fokozott érdeklődés kézenfekvő magyarázata, hogy a jegybanki alapítvány kuratóriumának elnöke maga Matolcsy.

A testület a közzétett jegyzőkönyvek szerint előbb 2014 júliusában rendelt ötszáz példányt 4 millió 170 ezer forintért – vagyis nagyjából 8340 forintért darabonként –, majd szeptemberben újabb kétezer példányt vásárolt nagyjából tízmillió forintért azzal a céllal, hogy a kiadványokat átadja felsőoktatási intézményeknek, továbbá hogy bővítse saját referenciakönyvtárát. Ekkor a darabonkénti ár már csak ötezer forint volt.

 

Háromszáz példányt rendelt a PADA a Devizahitelezés Nagy Kézikönyve című kötetből 945 ezer forintért. Ez két okból is érdekes: egyrészt, mert a könyv kiadását 7,3 millió forinttal támogatta az alapítvány, másrészt mert annak szerkesztője Lentner Csaba volt MIÉP-es képviselő, aki egy másik jegybanki alapítvány, a PADS kuratóriumi tagja. Nem mellesleg:

Lentner Matolcsy PhD-témavezetője a Nemzeti Közszolgálati Egyetem doktori iskolájában.

Szintén háromszáz példányt vásárolt a PADA a Nemzeti Nagyvizit: I. című kiadványból, amelyet Kásler Miklós szerkesztett. Ennek kiadására – mint a korábbi szerződésekből tudható – 39 millió forintot szavazott meg az alapítvány kuratóriuma. Nem meglepő, hogy Kásler a PADOC nevű MNB-alapítvány kuratóriumi tagja.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A PADOC pedig 2014 júliusában döntött arról, hogy megvásárol ezer példányt Wiedermann Helga Sakk és Póker című könyvéből, amit a Bálványosi Szabadegyetem hallgatóságának ingyen adtak oda. Wiedermann Matolcsy kabinetfőnöke volt, a könyv pedig a jegybankelnök, korábbi gazdasági miniszter tevékenységének leplezetlen méltatása.

Mindez azokból a felügyelőbizottsági és kuratóriumi jegyzőkönyvekből derül ki, amelyeket péntek délután tettek közzé az MNB alapítványai. És amelyekben nehezen követhető okból

helyenként nem csak a támogatottak, hanem esetenként a döntéshozók nevét is kitakarták.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.