galéria megtekintése

Sarokba szorítva: végrehajtók az Alexandra-birodalomban

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 07. számában
jelent meg.


F. Szabó Emese
Népszabadság

Bajban lehet Matyi Dezső birodalma, de hogy mekkora a probléma, azt valószínűleg csak a cégcsoportot irányító vállalkozó és családja tudja. A rendelkezésre álló információk alapján nem lehet egyértelmű következtetést levonni, de a jelek nem túl biztatók.

Bombaként robbant a hír nemrégiben, hogy a Libri 12 üzletet nyit ott, ahol jelenleg Alexandra boltok üzemelnek, és a Pécsi Direkt Kft. felszámolás alá került. Valójában a két ügynek nincs sok köze egymáshoz. A Libri terjeszkedése folyamatos, s az új boltokkal is csak a harmadikak lesznek a Líra és az Alexandra hálózata mögött. A plázákat üzemeltető Klepierre Kft. kereste meg a céget az ajánlattal, amelyet a Libri el is fogadott. Ezektől függetlenül is nyitott boltokat a Libri – magyarázták lapunknak a társaságnál.

Nem megy pöccre

Az Alexandra-hálózat szempontjából a konkurens terjeszkedése azért kellemetlen, mert nyilván oka van annak, hogy a plázaüzemeltető új bérlő után nézett, vélhetőleg fizetési problémák állnak a háttérben. Ez azonban teljesen független attól, hogy most épp mi történik a Pécsi Direkttel. Mint azt lapunk is részletesen bemutatta, Matyi Dezső a korábbi zászlóshajó Pécsi Direkt helyett egy kisebb cégbe vitte át a bizniszt: a feladatokat már a Rainbow Üzletlánc Kft. látja el, a Pécsi Direktben felhalmozott szállítói – zömmel kiadói – tartozást pedig a Könyvbazár Kft. vette át.

 

Ám az átalakítás után sincs minden rendben. A Rainbow Üzletlánc ellen több NAV-végrehajtás is volt már – ezek az idén év elején zárultak –, emellett azonban más is van. Az idén március 11-től már nem szerepel a telephelyek között a Nyugati téri palota. A cégadatok szerint végrehajtás alá került az üzlet. A végrehajtó az SPC Nyugati tér Ingatlanhasznosító Kft. nevében járt el, amely cég egyébként több mint egy éve csődeljárás alatt áll, a társaság nem reagált megkeresésünkre. A bolt az eljárás ellenére nyitva van.

Szorongatják Matyi Dezsőt

2014 decemberében írtuk meg, hogy 2 céggel is fenn van a NAV adótartozókat tartalmazó listáján Matyi Dezső; emellett két bank is bombázza végrehajtásokkal. Tucatnyi eljárás van folyamatban több kapcsolt vállalkozás ellen. Részleteket itt olvashatnak.

A Rainbow Üzletlánc valódi helyzetéről csak május végén lehet többet megtudni, akkor teszi közzé ugyanis a társaság 2014-ről szóló beszámolóját. Ebben már látszania kell, hogyan sikerült a Pécsi Direkttől áthozott partnerhálózattal együttműködni, és mekkora most a – hajdan 15 milliárd forint bevételt hozó – Matyi-könyvkereskedés. A Pécsi Direkt adósságának egy részét átvállaló Könyvbazár a látható információk szerint gond nélkül működik, nem áll semmilyen eljárás alatt.

Gödöllőn a Pécsi Direkt

A Nyugati téri üzletház a csoport ékköve
A Nyugati téri üzletház a csoport ékköve
Kovalovszky Dániel / Népszabadság

A Pécsi Direkt felszámolását az OTP indította el, a banknak a piaci hírek szerint hárommilliárd forint hitelkövetelése van. A Pécsi Direkt mindösszesen tízmilliárd forint tartozással rendelkezett, ebből négymilliárd volt szállítói. Nem tudni, az elmúlt időszak alatt ez hogyan alakult. Az viszont látszik, hogy az idén új tulajdonos jelent meg a cégben, egy rejtélyes gödöllői társaság, a Wolf CRS Kft. – a cég több kisebb, Matyi Dezső lányaihoz köthető vállalkozásban is megjelent. A társaság vélhetőleg hárommillió forinttal társult – ennyivel nőtt a Pécsi Direkt jegyzett tőkéje az új tulajdonos megjelenésével. A Wolf CRS utoljára 2011-ről nyújtott be mérleget, azóta alvó cégnek tekinthető. Mindenesetre a Pécsi Direkt székhelye már ugyanaz a gödöllői cím, mint az új tulajé. Próbáltuk megtudni Matyi Dezsőtől, hogy mi célt szolgált az új tag megjelenése, de nem válaszolt megkeresésünkre. Matyi szerint egyébként adott körök próbálják meg tönkretenni.

Az adott körön vélhetőleg a Librit érti – meg az OTP-t. A könyvkereskedő társaság bevallottan kemény üzletmenetet diktál, ám saját bevallása szerint egyáltalán nem tartaná jónak a Matyi-birodalom bedőlését. Az összeomlás ugyanis más piaci szereplőket is magával rántana. A nyomdák jelentős kintlévőséggel bírnak, s ha ezt a tartozást nem tudják bevasalni a Pécsi Direkten, akkor az akár az ő végüket is jelentheti. Azt pedig nem kell hosszan magyarázni, milyen kárt okozna a hazai könyvkiadásnak, ha minőségi munkát produkáló nyomdák mennének tönkre. Hasonlóképpen hatalmas gondban lennének a szerkesztők, fordítók, akik most még joggal remélhetnek pénzt és munkát is a Pécsi Direkttől.

Kapcsolódó dossziék

- A Matyi-féle cégbirodalomról megjelent összes cikkünket itt találják.

- Az Alexandra Könyvkiadóról megjelent írásainkat itt gyűjtjük.

- A könyvkiadásról általában itt olvashatnak.

Matyival könnyebb volt

A kiadók hozzáállását kívülről sokan nem értették: miért mentek bele Matyi Dezső ajánlatába, miért voltak annyira megengedőek a késve fizetéssel. A lapunk által megkeresett kiadók jellemzően azt mondták, elsősorban a bennragadt pénzüket akarták megkapni. De több kiadó azért is vállalta a laza fizetési határidőket, mert összességében Matyival könnyebb volt mindig is megállapodni. Kisebb kereskedői jutalékot kért, emellett bárkit befogadott. Akár évente egy verseskötetet kiadó céggel is szerződött, vagyis akár pár száz példánnyal is be lehetett kerülni egy könyvpalotába és plázába.

A Librinél más a politika. Ötszáz példány alatt nem lehet tárgyalni, hiszen minden boltba kell adott számú kötet – újdonságok, kereskedő ajánlata közé, raktárba, polcra –, ehhez jön még az online értékesítés. Ha a webshopba is be akar kerülni a szerző, akkor már 800 darab a minimum, amit ki kell nyomni. A jutalék valóban magasabb, ám ezért szolgáltatás is jár, jobb hely, reklám, marketing – magyarázta a könyvkereskedő. Több kiadó is azt mondta, lassú öngyilkossággal ér fel belemenni egy 55 százalék feletti kereskedelmi jutalékba, mert egyszerűen nem lehet kitermelni a maradékból a fennmaradáshoz szükséges pluszt. Marad így a saját terjesztés, benne a marketinggel, szállítási és számlázási feladatokkal.

Az előzmények: Trükkös harc Matyi birodalmáért

A Népszabadság 2014 decemberében számolt be róla, hogy Matyi Dezső teljes titokban új cégbe vitte 15 milliárdos üzletének nagy részét. A budapesti Alexandra könyvesboltokban már egy új vállalkozás árulja a könyveket, amelynek papíron semmi köze nincs a pécsi vállalkozóhoz. Csak a családja a tulajdonos.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.