Végrehajtás volt Tiborczéknál

Kínos bejegyzés került Tiborcz István egyik vállalkozása, az ES Hungary Kft. cégbizonyítványára. Az ES Hungary Kft.-nél a NAV Fejér megyei adóigazgatóságának hátralékkezelési osztálya végrehajtást tartott tavaly nyáron.

Hogy az adóhivatali intézkedésnek mi volt az oka, illetve mekkora összegről volt szó, a bejegyzésből nem derül ki, a társaságtól pedig eddig nem kaptunk választ kérdéseinkre. A végrehajtás azért is különösen kellemetlen, mert az ugyancsak Tiborcz Istvánhoz köthető Elios Innovatív Energetikai Zrt. felettébb sikeresen szerepel közbeszerzési pályázatokon.

Orbán Ráhel és Tiborcz István az esküvőn
Orbán Ráhel és Tiborcz István az esküvőn
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Az ES Hungaryben szinte a teljes Tiborcz család megtalálható, hiszen Orbán Viktor veje mellett édesapja, Tiborcz Sándor, valamint testvére, Tiborcz Eszter és Tiborcz Péter is tulajdonos. A társaság mostanra messze távolodott alapításkori tevékenységétől. 1993-ban még Megyes és Társai Kft.-ként hívták életre, és temetkezési, illetve kegyeleti szolgáltatásokat nyújtott. Ma már a cég többi között gabona, dohány, vetőmag, takarmány nagykereskedelme és növénytermesztési szolgáltatás mellett „máshová nem sorolt egyéb szakmai, tudományos, műszaki tevékenységgel” foglalkozik. A vállalkozás a család csabdi-tükröspusztai lovasklubjának címére van bejegyezve.

Mérlegbeszámolója szerint az ES Hungary 2013-ban 35,3 millió forint árbevétel mellett 7,5 millió forint mérleg szerinti eredményt ért el, vagyis – hacsak nem valami szédítő összegű kötelezettségről volt szó – lett volna miből fizetni a NAV-nak. Az Atlatszo.hu egy korábbi írása szerint Tiborcz István testvére, Eszter a bicskei földbérletpályázatokon több mint 150 hektárt nyert el húszéves időszakra. Az összefüggő földterület pedig nem messze található a család említett lovasfarmjától, amelyhez az edző- és az ugratópályán felül közel 30 hektárnyi legelő és karám tartozik.

Orbán Viktor környezetében volt már példa adóvégrehajtásra. Tavaly ősszel számoltunk be arról, hogy a miniszterelnökkel bizalmas viszonyban lévő Mészáros Lőrinc két vállalkozásánál is hasonló végrehajtásra került sor. Ennek kapcsán akkor a felcsúti polgármester annyit közölt, hogy a hiány még az ő tulajdonszerzése előtt keletkezett a cégekben, azóta rendezte ezeket a kintlévőségeket, s a vállalkozások működése zavartalan.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.