galéria megtekintése

Elírás miatt végrehajtás indult egy Simicska-cégnél

7 komment


Marnitz István

Ismét végrehajtást jegyeztetett be a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Simicska Lajos mára kegyvesztetté vált egykori Fidesz-közeli nagyvállalkozó céghálózatának egyik központi tagja, a Pro A Vagyonkezelő Kft. ellen – derül ki a Céginfo.hu adataiból. A végrehajtást január végén jegyezte be a dél-budai NAV hátralékkezelési osztálya.

Nem a mostani az első adóvégrehajtás sem a Pro A, sem a tágabb értelemben vett Simicska-cégbirodalom életében. A NAV 2013 elején is bejegyeztetett a kft.-nél hasonlót. A papírok tanúsága szerint négy nap alatt törölték is. A NAV-ot akkor még a Simicskával szorosan együttműködő Vida Ildikó irányította.

Hasonló fennakadások történtek a Pro A testvércége, a Pro B életében is. Mint arról korábban beszámoltunk, a NAV ott 2013-ban indított két végrehajtást, de az állítólag jelentéktelen tartozásból fakadó bejegyzéseket szintén gyorsan törölték.

Lapunknak Benyó Zsuzsanna, a Pro A és a Pro B – korábban nem nyilatkozó – ügyvezetője a bejegyzés okaként azt jelölte meg, hogy elírták az utaláson az adószámot. A hibát javították, így reményei szerint a bejegyzést hamarosan törölhetik. A Pro A és a Pro B olyan közbeiktatott társaságok, amelyek továbbra is központi szerepet töltenek be a Simicska-cégszövedékben. Így áttételes tulajdonosai a Hír TV-nek, a Magyar Nemzetnek vagy a Class FM-nek, miként a Mahir, Publimont és A Plakat hirdetővállalkozásoknak is.

 
Veres Viktor / Népszabadság

A Pro A és a Pro B évi többmilliárdos nyereséget ért el. Az utolsó békeévnek számító 2014-es esztendőben a Pro A és a Pro B saját magához képest is kiugró, egyenként 3,8-3,8 milliárd forint nyereséggel örvendeztette áttételes tulajdonosait, így Simicska Lajost is. A nagyvállalkozó pont egy éve illette nyilvánosan válogatott trágárságokkal egykori kollégiumi szobatársát, Orbán Viktor miniszterelnököt.

Az azóta meghozott törvényekből és közbeszerzési döntésekből egyértelműen kirajzolódik, hogy időközben rendkívül kiterjedtté terebélyesedett cégbirodalma többé nem számíthat az addigi évi százmilliárdokra rúgó állami juttatásokra. Ennek ellenére a mostanság leginkább Veszprémben és környékén felbukkanó üzletember felmérésünk szerint nem kezdte meg párját ritkítóan bonyolult céghálózata egyszerűsítését.

Pedig erősen valószínűsíthető, hogy ennek fenntartása nemcsak hogy drága, de növeli a hibalehetőségeket is. Az ilyen és hasonló adminisztrációs bakik alighanem szintén arra vezethetőek vissza, hogy a cégek közötti kusza kapcsolatokat talán még maguk az ügyvezetők sem tudják folyamatosan nyomon követni.

A Pro A mutatói 2010–2014 (millió forint)
 2010
2011
2012
2013
 2014
Árbevétel
0
0
 00
0,064
Pénzügyi műveletek bevétele
 695
2268
1589
1917
3882 
Adózás előtti eredmény
693
1563
1587
1913
3819

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.