Véget ért a „medvepiac”

Miközben a világ irányadó tőkepiacai a kínai gazdaság lassulása miatt pánikban voltak és jelentőset zuhantak az év elején, a menekülő befektetésnek tekintett arany jelentős emelkedést produkált. Kérdés, kitart-e a lendület?

Az elmúlt napok tőzsdei turbulenciái közepette szinte észrevétlen maradt, hogy az arany tőzsdei jegyzése nagyot erősödött. Az amerikai kereskedésben az unciánkénti alig 1060 dolláros év végi ár néhány nap alatt 5 százalékkal megugrott, s egészen 1113 dollárig futott fel.

Aranykorban reménykednek
Aranykorban reménykednek
Arnd Wiegmann / Reuters

A befektetők máris az arany 5 éve tartó kínlódásának végéről beszélnek, sőt idénre érdemi drágulást jósolnak. Ennek alátámasztására rendre az egyre mélyebb geopolitikai konfliktusok és a kínai gazdaság bajai kerülnek szóba. Annyira persze nem eszik forrón a kását, hiszen az utóbbi két napban az ár az unciánként 1080 dolláros szint közelébe süllyedt. Ám mint Juhász Gergely, a Conclude Befektetési Zrt. vezetője megjegyezte, ez egy hirtelen lezajlott és jelentős emelkedés után egyáltalán nem meglepő, a profitot teszik zsebre a befektetők. Ugyanakkor Dennis Gartman, a CNBC sztárkommentátora, s nem mellékesen Amerika-szerte komoly tekintélynek örvendő befektető portfóliókezelő is úgy nyilatkozott január elején az Alapblog.hu-nak, hogy amilyen rossz volt a tavalyi év az arany szempontjából, olyan jó lesz az új év. Sőt elárulta, hogy komoly aranypozíciók kiépítésébe kezdett. Úgy véli, hogy az arany esetében véget ért a négy és fél éves „medvepiac”, azaz a csökkenés. Az elmúlt évben a jegyzés többször „megtámadta” az 1000 dollár alatti szinteket. Ezekről rendre lepattant. Most a támasz éppen 1080 dollárnál húzódik, ha efölött megmarad az ár, akkor valóban van esély egy szebb évre, akkor onnan szabad az út felfelé. A befektető különösen az euróban utazóknak ajánlja figyelmébe a színesfémet, mert szerinte az ár úgy kúszik majd fölfelé, hogy közben a dollár is sokat erősödik az euróval szemben. Tehát így dupla lehet a nyereség.

Botorság lenne mindent eldobva a cihából kirántani a pénzt és az első aranykereskedőhöz rohanni. Juhász Gergely rámutatott, hogy a január hagyományosan jó időszak a nemesfém piacán. A kínai új évre való készülődés miatt ugyanis rendre megnő a kereslet, kivált, hogy ott szokás aranyat ajándékozni. Vagyis a felfokozott hangulatban nem árt az óvatosság.

Felvetésünkre, hogy mennyire tartottak ki az utóbbi években a befektetéseik mellett a hazai aranyvásárlók, annyit jegyzett meg: akik a válság előtt vásároltak, azok jellemzően „nem mozdultak”. Azok sem nagyon, akik 2011-ben döntöttek a vásárlás mellett, hiszen akkor 1800 dollár fölött is volt üzletkötés, s most fájó veszteségeket realizálnának az eladással. Volt egy réteg azonban, amelynek összejöttek a dolgok, és már jó hozamokat értek el. Körükben sokan vannak, akik a múlt év elején az ingatlan­árak meglódulásakor kiszálltak a pozícióikból, és lakást, házat vásároltak, mondván, újabb jól jövedelmező befektetéseket néznek. Ha az új családtámogatási rendszer valóban feltornázza az ingatlanárakat, akkor aligha vonható kétségbe, hogy jó döntést hoztak.     

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.