Vége a tizenharmadik havi nyugdíjnak

Minden további nélkül megszavazta az Országgyűlés a Bajnai-csomag idei intézkedéseit. Kis kompromisszum: a nyugdíjkorhatár emelésénél a férfiakra és a nőkre külön szabály vonatkozik majd - bár ezt még be kell illeszteni a törvénybe.

Pár tucat szavazással, minden probléma nélkül átment a Bajnai-csomag a parlamenten. Azt még a Fidesz is megszavazta, hogy a jövő évi adótervekről ne most döntsenek. Arra is igent mondott mindenki a Parlamentben, hogy az oktatási támogatás mégse legyen az szja-alap része (a családi pótlék azonban az maradt, bár adózni nem kell csak az alapot emeli).

Az Országgyűlés két törvény módosító indítványairól szavazott: az adó- és a nyugdíjcsomag - majdnem - végső változatát alakították ki. A szocialista-szabaddemokrata többség a kevesebb mint fél órás procedúra során csak a kormány által is támogatott indítványokat fogadta el - vagyis a kabinet szándéka szerint módosultak az eredeti (még a Gyurcsány-kormány idején benyújtott) javaslatok.

Így jön az áfa-emelés, a járulékcsökkentés és az szja visszamenőleges mérséklése. Megszűnik a 13. havi nyugdíj - de lesz helyette nyugdíjprémium, ha a növekedés 3,5 százaléknál nagyobb. A prémium maximum 80 ezer forint lesz - de ehhez 7,5 százalékos növekedés kell. A módosítások érintik a nyugdíjemelési számítást is - biztosabban elfelejthetjük a bért is követő növelést. Eddig két százalékos GDP-növekedés alatt lett volna csak inflációkövető a nyugdíjemelés, most ez 3 százalékig lesz így, és 4 helyett 5 százalékos bővülési ütem felett tér vissza a svájci indexálás.

Némi engedményt azért tett a kormány - bár ez a szavazás során nem látszott. Az MSZP frakció ugyanis bizonyos feltételeket támasztott - a képviselőcsoport ülése után Lendvai Ildikó pártelnök azt mondta, hogy a baleseti táppénz szabályok esetében még „látnak" koherenciazavart.

Ez azt jelenti: módosulhat a most megszavazott szabály a jövő héten. Elvben ugyanis nincs már lehetőség változtatni a most kialakított formán, de azért koherencia-zavarra hivatkozással még lehetnek módosítások. Úgy tudjuk: hasonló módosítás elképzelhető a nyugdíj-korhatár emelésénél is. Jelenleg ugyanis a férfiak és a nők korhatárát egységesen emelnék - míg az MSZP-vel kötött kompromisszum szerint ebben volna különbség.

Fontosabb intézkedések:

Nyugdíj:
13. havi nyugdíj eltörlése (mindenkinél, mostantól)
nyugdíjprémium (3,5 százaléknál nagyobb növekedés esetén, maximum 80 ezer forint)
új nyugdíjemelési rend (svájci indexálás helyett inflációkövető 3 százalékos növekedés alatt)
nyugdíjkorhatár emelése (2012-ben kezdődik, 2017-ben 65 év)
korai nyugdíjbavonulás bűntetése (40 év szolgálati idő kell)
nyugdíjkorrekció elhalasztása

Táppénz - augusztustól
Minimum két éves munkaviszonynál 70 helyett 60 százaléka a bérnek a táppénz
Egy évnél hosszabb munkaviszonynál 60 helyett 50 százaléka a bérnek a táppénz
Baleset esetén a bér 100 százaléka helyett 90 százalék jár

Adó:
Januártól visszamenőleg 1,7 millióról 1,9 millióra nő az szja sávhatára
Júliustól a minimálbér kétszereséig 5 százalékkal kisebb a munkáltatói járulék (start-kárytásoknak is)
Júliustól 25 százalékra emelkedik az áfa felső kulcsa
Júliustól 18 százalékos áfa a tejre, tejtermékekre és a pékárukra
Augusztustól 18 százalékos áfa a távhőre
Júliustól 25-ről 26 millióra emelkedik az eva bevételi határa

 

Tóbiás József irányította az MSZP frakció szavazását
Tóbiás József irányította az MSZP frakció szavazását
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.