Vége az adómentes házi pálinkának?

Szeptember közepén nyújtja be a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) azt a jogszabályt, amelyben az Európai Bíróság ítélete nyomán rendezné az otthoni pálinkafőzés adómentességének a kérdését – derül ki a parlament honlapjáról. Egyelőre nem tudni, hogy pontosan milyen jogszabállyal rukkol elő a kormány, de valószínű: a jövőben valamilyen formában adót kell majd fizetni a házi pálinka után is.

Jövőre már biztosan lesz rajta közteher
Jövőre már biztosan lesz rajta közteher
Kovács Tamás / MTI

A Fidesz 2010-ben vezette be, hogy ötven literig ne kelljen adót fizetni a házi pálinka főzetése után. Azonban Brüsszel szerint Magyarország a csatlakozási tárgyalások során csak arra kapott engedélyt, hogy a bérfőzési szeszadónál ötvenszázalékos adókedvezményt alkalmazzon. Az EU 2011-ben kötelezettségszegési eljárást indított, s az idén tavasszal az Európai Bíróság a bizottságnak adott igazat. Azaz nincs ingyenfőzés, legfeljebb kedvezményes adózású.

Erről számos pletyka, illetve több lehetséges változat terjeng az iparban. Forrásaink a legvalószínűbbnek egy olyan megoldást említettek, hogy a háztáji főzdék, illetve a bérfőzők átalányadót fizetnek, de elképzelhető a lakosság által használt főzőberendezés maximális űrtartalmának rögzítése is. A szaktárca a jövő hét közepén egyeztet a pálinkapiac érintettjeivel.

A házi pálinka adómentességének visszavonása egyben az alkoholpiac államosítását is megkönnyítené. Egyelőre a kormány tagadja, hogy államosítaná az alkohol, ezen belül is feltehetőleg a tömény szeszek nagy- és kiskereskedelmét, ám a piacon tényként kezelik az átalakítást. A piaci hírhordás szerint három-négy terv is fut. Így államosítanák az alkohol nagykereskedelmét – azaz a jelenlegi 60-70 cég helyett néhány nagyobb vállalkozás végezné az alkohol terítését.

Elképzelhető, hogy nemzeti trafikok mintájára nemzeti italboltokba terelnék a tömény szeszek kiskereskedelmi forgalmát, s itt a Hvg.hu információi szerint előnyt élveznének a trafikok üzemeltetői. Pontos statisztika nincs, de biztos, hogy a házi itókák jó része megjelent a szabad forgalomban is, komoly versenyhátrányba hozva a legális szereplőket. A kormány most úgy tudja visszavonni a korábbi ígéretét, hogy Brüsszelre mutogathat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.