Védnökök a Nabuccóért

Védnöki testület segítené magyar javaslatra a Nabucco-gázvezeték megépítését. A tervhez a török támogatás megvan.

 

A török parlament ipari bizottsága támogatja azt a magyar javaslatot, miszerint a Nabucco-vezeték minél hamarabbi megvalósulása érdekében állítsanak fel nemzetközi védnöki testületet - mondta Kóka János.

Az Országgyűlés Nabucco eseti bizottságának elnöke minderről azt követően beszélt, hogy szerdán megbeszélést folytatott Soner Aksoy-jal, a török parlament ipari, kereskedelmi, energiaügyi bizottságának elnökével, illetve a  testület két tagjával.

A nemzetközi védnöki testületben valamennyi érdekelt állam parlamentjének vezető politikusai foglalnának helyet, és a szervezet a projekt mögötti erős politikai támogatást jelenítené meg.

Kóka János elmondta, a megbeszélésen szó volt arról is, hogy miképpen lehet megoldani azokat a problémákat, amelyek ma még  gátolják a vezeték megvalósulását.

Úgy vélte, ebből a szempontból az is fontos, hogy az Európai Unióban tagságra törekvő Törökország - az energiaellátás  biztonságával összefüggésben - találja meg az egyensúlyt a saját és az unió szempontjai között.

A Nabucco vezeték kiépítésében a Mol mellett az osztrák OMV, a  román Transgaz, a török Botas, a bolgár Bulgargaz, valamint a német RWE vesz részt az eddig aláírt megállapodások szerint.

A tervek szerint a Közel-Keletet és Közép-Ázsiát az Európai Unióval Törökországon és Dél-Európán keresztül összekötő Nabucco csővezeték összesen 3.300 kilométer hosszú lesz, a beruházás  költsége 7,9 milliárd eurót tesz ki. A vezeték áthalad Magyarországon és kikerüli Ukrajnát.

Az alapforgatókönyv alapján 2011-ben 8 milliárd, 2020-ban pedig  25,5 milliárd köbméter, míg a csúcs-forgatókönyv alapján 2011-ben 13  milliárd, 2020-ban pedig 31 milliárd köbméter földgázszállítási kapacitással fog működni a vezeték.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.