Varga Mihály rászállt az Uberre

Az Uber tavaly év végi budapesti megjelenése óta először hangzott el érdemi vélemény a kormány valamely tagjától az amerikai, utazásmegosztó okostelefonos alkalmazást kifejlesztő cég hazai működésével kapcsolatban. A csendet Varga Mihály törte meg.

Mondandója időszerű volt, mivel az Uber működése komoly indulatokat kavart a fővárosi taxis piacon. Lapunk több olyan esetről is tud, melyek során az alkalmazást használó sofőrök és a minősített, sárga taxisok közötti vita tettlegességbe torkollott.

Fotó: Szabó Barnabás / Népszabadság/archív

A nemzetgazdasági miniszter Facebook-oldalán jelezte, hogy vizsgálatot rendelt el az Uber működésével kapcsolatban. Kifejtette, hogy az eljárás során lépéseket kell tenni a piaci állapotok rendezésére, a tisztességes vállalkozók és biztonságosan közlekedni akaró utasok érdekében. „Ha olyan szereplő tűnik fel, aki nem tartja be az alapvető személyi és tárgyi feltételeit a személyszállításnak, ezzel piaci előnyre tesz szert, ráadásul közterhet sem fizet, akkor lépni kell. Az Uber taxicégként Magyarországon végez szolgáltatást, érdemi adófizetés nélkül. „Sofőrjei” a Hollandiában bejegyzett vállalattal vannak kapcsolatban, sokszor anélkül szolgáltatnak, hogy a taxizáshoz szükséges szakmai feltételek teljesülnének. A helyzet így nem maradhat.”

A tárcavezető erélyes fellépése annyiban visszás, hogy a kormány maga is felelős a helyzet kialakulásáért, az országos taxis rendelet megalkotásával fenyegetések nélkül, egyszerűen rendezhetné a helyzetet. A rendelet azonban késik. Úgy tudjuk, a jogszabályban előírnák, hogy a fuvarközvetítőknek a jelenlegi bejelentési kötelezettség helyett működési engedélyt kell kérniük. Ez jóval szigorúbb követelményekkel jár. Ha a rendeletet a ma megismert formában hirdetnék ki, az Uber használata illegálissá válna itthon, ahogy számos külföldi városban már éltek is a betiltás ezen eszközével.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.