Varga Mihály jüanban akar eladósodni

Az államadósság idei csökkentését akadályozza, hogy Brüsszel helyett saját forrásból kellett finanszírozni 600 milliárd forintot, aminek EU-s támogatásból kellet volna megérkeznie, de különböző elszámolási viták miatt ez az összeg csak később folyik majd be - egyebek közt erről beszélt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Figyelő csütörtöki számában megjelent interjúban.

Varga Mihálynak az a benyomása, mintha Brüsszel abban lenne érdekelt, hogy a magyar államadósság ne tudjon csökkenni.

A miniszter becslése szerint az államháztartás idei hiánya a tervezett 2,4 százaléknál kisebb, a GDP 2,2 százaléka körül lehet, de az államadósság alakulásánál "kicsit más a helyzet". Varga Mihály úgy fogalmazott, "négy éve mindig teljesítettük a törvényben foglaltakat, és az idén is törekszünk arra, hogy ez így legyen".

A miniszter beszélt arról is, hogy a jövő évben lejáró 5-5,5 milliárd euró devizaadósság egy részét a kínai renminbiben (jüanban) tervezi megújítani az állam, de nem az összeg nagysága lesz az érdekes, hanem az, hogy kiépült egy olyan új kapcsolat, amely "az állampapírpiacok finanszírozását is biztosabbá teheti".

Varga Mihály beszélt arról is, hogy a belső fogyasztás bővüléséhez a bérszínvonal emelésén keresztül vezet az út, és a reálbérek 2,5-4,5 százalékos emelése szükséges.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.