Varga Mihály elbüszkélkedett az IMF-nek

Megtörtént az első hivatalos tárgyalás az IMF-hitel visszafizetése óta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselői és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter között. Varga Mihály hivatalában fogadta a Nemzetközi Valutaalap misszióvezetőjét, Costas Christou-t és Johann Prader-t, az IMF igazgatóságában Magyarországot is képviselő igazgatót.

Magyarország ugyan már nem IMF program ország, mivel tavaly visszafizette a teljes tartozását, vagyis azt a 20 milliárd eurós hitelt, amit 2008-ban felvett. Hazánk azonban továbbra is tagja a szervezetnek, ezért gazdasági konzultáció keretében folytatódik az együttműködés.

Természetesen szóba került az ukrán válság, amely rontja a térség gazdasági megítélését, ezért a helyzet mielőbbi rendeződése közös érdek. A találkozón a miniszter a 2013-ban bekövetkezett gazdasági fordulatról beszélt, aminek köszönhetően a 2014. évi növekedés a kormány által korábban prognosztizált 2 százalékos mértéknél is magasabb lehet – tartalmazza az NGM sajtóközleménye. Varga Mihály ismertette a beruházásoknál elindult pozitív folyamatokat, a vállalati szektor teljesítménynövekedését, szólt a javuló a foglalkoztatásról, hogy több mint 4 millióan dolgoznak az országban, és hogy a magyar export várhatóan 6 százalékkal bővül az idén, így az áruforgalom külkereskedelmi többlete ismételten meghaladhatja a 7 milliárd eurót.

Kiemelte, hogy 2014-től az uniós pénzek 60 százalékát gazdaságfejlesztésre fordítjuk, szemben az előző ciklussal, amikor erre a célra a források 16 százalékát költötték.

A találkozón a közlemény szerint elhangzott, hogy az IMF által kiemelt figyelemmel kísért területeken a külső egyensúlyi helyzet javításában, illetve a rövid, külső adósság kezelésében hazánk érdemi javulást ért el. A kedvező gazdasági eredmények jó alapot adhatnak ahhoz, hogy a Kormány a jövőben a növekedésére koncentráljon.

Az IMF részéről még nem ismert a konzultáció eredménye, arról majd zárónyilatkozatot adnak ki, olyat, amelyet az IMF Igazgatótanácsa fogad el és hoz nyilvánosságra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.