Változatlan rezsihelyezés

Decemberben sem változott a budapesti lakossági energiaárak zömmel irigylésre méltó – a fideszes politikusokat mégis rendre összezavaró – európai helyezése.
Decemberben nem változott a budapesti áram- és gázárak helyezése novemberhez képest a Belgráddal kiegészült uniós fővárosok rangsorában – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) frissen közzétett nemzetközi felméréséből.

Eszerint a budapesti áramár a felmérésben szereplő városok közül továbbra is – immár négy hónapja – a második legalacsonyabb. Az "örökös" első helyezett pont a felmérésben szereplő egyetlen unión kívüli Belgrád, ahol a magyar ár felét kérik a villanyért. Ez alapján az is kijelenthető, hogy a felmérésben szereplő 22 uniós főváros sorában Budapest a legolcsóbb. (A Fidesz politikusai eme statisztikák idézésébe "véletlenül" rendszeresen belezavarodnak és helyezésünket az – amúgy szégyenkezésre okot nem adó – valóságosnál visszatérően kedvezőbbnek tüntetik fel.) A vásárlóerőhöz képest mért áramár szerint három hónapja a 8. legrosszabb pozíción állunk. Szeptemberben álltunk már eggyel kedvezőbb szinten is.

Gázárunk Bukarest után az itt mért 22 főváros közül a második legalacsonyabb, de a szomszédos főváros díját hónapok óta erős "ostrom" alatt tartjuk. A vásárlóerőhöz mért gázárunk szintén kedvező, kifizetése a kontinensen a hazai fővárosban lakók számára a 4. legkönnyebbnek számít.

Az anyagból az is kiderül, hogy az átlagos családi jövedelemnek Budapesten 5,5 százaléka megy el áramra és gázra. Ez az itt mért 20 főváros sorában 9 hónapja a 6. legrosszabb helyezésnek számít.

A felmérés másfél évvel ezelőtti indulása óta – a szinten maradó gázár kivételével – valamennyi mutató erőteljes javulást mutat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.