Válságban már a sör sem ízlik annyira

A recesszió visszavetette a sörfogyasztást is Nagy-Britanniában, ahol naponta 1,7 millió pinttel (1 pint = 0,568 liter) kevesebb gurul le a torkokon. Az első negyedévben 1,67 milliárd pint sört ittak meg a britek, ez jelentős, 8,2 százalékos csökkenésnek felel meg az előző évi azonos időszakához képest.

A recesszió visszavetette a sörfogyasztást is Nagy-Britanniában, ahol naponta 1,7 millió pinttel (1 pint = 0,568 liter) kevesebb gurul le a torkokon. Az első negyedévben 1,67 milliárd pint sört ittak meg a britek, ez jelentős, 8,2 százalékos csökkenésnek felel meg az előző évi azonos időszakához képest. Noha a sörivás kultusza leáldozóban van - s hegemóniáját egyre jobban veszélyezteti a bor -, ekkora visszaesésre 1997 óta nem volt példa. A pubokban, bárokban és éttermekben 6,3 százalékos forgalomcsökkenést mértek.

A sör „lejáratásáért" sokat tettek a polikusok, méghozzá a jövedéki adó folyamatos felsrófolásával. Sikerült elérniük, hogy a egy korsó sör átlagáos ára az egy évvel ezelőtti 1,95 fontról 2,41 fontra, azaz 777 forintra drágult.

A söripar szakmai szövetségénél (British Beer & Pub Association) már félre is verték a harangokat. David Long, ügyvezető igazgató arra figyelmeztet, hogy a rohamosan csökkenő forgalom miatt pubok százai zárhatnak be, tízezrek állása kerülhet veszélybe, nem beszélve arról, hogy a sok kis közösség tradicionális találkozóhelyét veszítheti el, s ezt megsínylené a társadalmi élet is.

 

 

Egyre tetemesebb a mínusz
Sörcsapolás egy londoni pubban. A vendéglátóipar rászorul a beugrókra
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.