Vajna közel négymilliárdnak örülhet

Príma évük volt tavaly a kaszinóbiznisz állam által helyzetbe hozott moguljainak, azaz Andy Vajnának és Szima Gábornak – derül ki abból az írásos válaszból, amit a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára, Tállai András adott az LMP-s Ikotity István kérdéseire.

Mint ismert: a nemzetgazda­sági miniszteren keresztül a kormány 2014-ben Andy Vajnának öt budapesti, míg Szima Gábornak két vidéki (egy nyíregyházi és egy debreceni) kaszinó működtetési jogát „utalta ki”. A parlament oldalán ismertetett dokumentumból kiderül, hogy a termekben 2015-ben az összesített játékadó alapja, vagyis az érdemi forgalom megközelítően 22,5 milliárd forint volt. Ebből a gazdasági tárca kalkulációi szerint az összesített játékadó 7,4 milliárd forintot tett ki.

Bejött az üzlet
Bejött az üzlet
Veres Viktor / Népszabadság

Az igazán figyelemreméltó részletek azonban ezután következnek. A megfizetett játékadó összege ugyanis csupán 3,08 milliárd forint volt – olvasható a válaszban –, miután az előző tételt a kormánypárt által elfogadott törvénymódosítás értelmében a koncessziós díjakkal csökkentették.

Mindez alátámasztja lapunk korábbi kalkulációját, amely szerint a hazai kaszinóüzemeltetők el tudnak érni akkora árbevételt, ami biztosítja, hogy minden terem után teljes egészében visszaigényelhessék a befizetett koncessziós díjat. Ez a most közzétett számok szerint annak ellenére sikerült, hogy a kaszinóbizniszt ismerő forrásaink korábban legalább 30 milliárd forintra becsülték a fővárosi piac méretét, a Vajna-termek teljesítménye pedig ettől láthatóan elmaradt.

Számításaink szerint – figyelembe véve a korábbi évek forgalmi adatait – Budapesten a kaszinók forgalma 17–19 milliárd forint között lehetett az elmúlt évben. Ha az államtitkár válaszában szereplő számok alapján tett következtetésünk megalapozott, akkor Andy Vajnánál 3,8 milliárd, Szima Gábornál pedig 220 millió forint maradt az éves működés után.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.