Durva üzemanyagár-robbanás: péntektől kilenc forinttal emelnek

Péntektől évek óta nem látott mértékben, 9-9 forinttal ugranak a hazai üzemanyagárak – tudtuk meg. Az ok a nemzetközi olajárugrás és a forintgyengülés.

Bár az autósok a mai - szerdai - üzemanyagár-emelést a pünkösdi ünnepek miatt megúszták, információink szerint péntektől 9 forinttal magasabb benzin- és gázolajárakkal kell szembesüljenek a töltőállomásokon. Lapunk számításai szerint ennek megfelelően a benzinért 341, a gázolajért 335 forintot kérhetnek átlagosan a kutaknál.

Adatbázisunk tanúsága szerint ez a benzin esetében öt, a gázolajnál négy hónapos csúcspontnak számít. 9 forintos vagy annál nagyobb emelésre a benzin esetében egy, a gázolajnál több mint négy éve nem volt példa.

A lépés oka a nyersolajárak jelentős ugrása: az utolsó – amúgy csökkentő – hazai árdöntés, azaz múlt hét szerda óta az Európában irányadó Brent típusú olaj hordónkénti ára mintegy 15 százalékkal, 43 dollárról 49 dollárra ugrott. Emellett a forint is jelentősen gyengült a dollárhoz képest, ami szintén dob az üzemanyagár-emelő hatáson.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.