galéria megtekintése

Felvetődhet a trafiktender bírálóinak büntetőjogi felelőssége is

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 12. számában
jelent meg.


Batka Zoltán
Népszabadság

Akár maguk a trafikpályázatok is nyilvánossá válhatnak, ha a DK-hoz hasonlóan nyer a bíróságon az erre a célra egy éve alakult, két civil szervezetből és három internetes portálból álló pertársaság. Az ügy azonban tavaly április óta nem halad.

Ritka szerencséje lehetett a Demokratikus Koalíciónak (DK), mivel szűk egy évvel azután, hogy pert indítottak a trafikpályázatok értékelési lapjainak és jegyzőkönyveinek a nyilvánosságáért, a Fővárosi Törvényszék már jogerősen ítéletet is hirdetett az ügyben. Mások ellenben azóta is a rajtvonalon toporognak. A K-Monitor Egyesület, a Transparency International (TI) Magyarország, továbbá három internetes portál, az Átlátszó, az Index és az Origo tavaly áprilisban, a trafikpályázati eredmények közzététele után szinte azonnal betekintést kért a pályázati anyagokba. Ám ez az ügy azóta sem halad, pedig a közérdekű pereknek soronkívüliséget kell élvezniük.

„Ön nem nyert” – mutatja papírját az egyik vesztes trafikos
„Ön nem nyert” – mutatja papírját az egyik vesztes trafikos
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A tét itt nagyobb: a DK csak az elbírálók listáját és a pályázati értékelő jegyzőkönyveket és értékelési lapokat kérte ki a témagazda Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól (NFM), ezzel szemben a civilek a pályázati anyagokba is bepillantást szeretnének nyerni. Ez ilyenformán már egészen biztosan nem fog sikerülni, mivel Németh Lászlóné akkori nemzeti fejlesztési miniszter még tavaly nyáron úgy döntött, hogy a veszteseknek hazapostázzák a nyeretlen pályázataikat.

 

A civileket persze egyúttal el is utasították, ezért tavaly júniusban pert indítottak az NFM és az állami dohányvállalat, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (ND) Zrt. ellen. A pertársaságot a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) képviseli. Pontosabban képviselné, mivel az eljárás azóta sem indult el. A TASZ munkatársától, Hidvégi Fannytól a Népszabadság megtudta, hogy a Fővárosi Törvényszék azóta is formai kifogásokra hivatkozva visszadobálja a kérelmüket. Úgy tudni, a bíróság azt kifogásolta, hogy a pertársaság egyik-másik tagja nem szabályosan töltötte ki az NFM-nek és az ND-nek szóló adatigénylési lapokat.

A TASZ öt hónapnyi meddő bírósággal való levelezés után úgy döntött, tiszta vizet önt a pohárba, és a civilek új adatigénylést kérnek a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól és a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-től. Mindhiába: a bíróság azóta is különféle hiánypótlásokra szólítja fel őket. Hidvégi Fanny szerint ez igencsak különös: a Fővárosi Bíráságon időközben már született trafikügyben egy jogerős döntés – utalt itt a TASZ munkatársa a DK nyertes perére –, másfelől pertársaság esetén, ha az egyik tag adatigénylése formailag nem is tökéletes, úgy a többi adatigénylő beadványa alapján még mindig el kellene indítani a pert.

Hidvégi Fanny szerint számukra ez a per azért is fontos lenne, mivel szeretnék az Alkotmánybírósággal (AB) megsemmisíttetni az információs törvény tavaly nyári módosítását. Akkor ugyanis a már éleződő trafikbotrány közepette Cser-Palkovics András és Vas Imre fideszes képviselők javaslatára az Országgyűlés úgy módosította (sürgősségi eljárással és visszamenőleges hatállyal) az információs törvényt, hogy a nyilvánosság elől erre hivatkozva elzárjanak bizonyos – például konkrét pályázatokra vonatkozó – információkat. A kormánypárt törvénymódosítása óta csak jogerős bírósági ítélettel a táskájában fordulhat a TASZ az Alkotmánybírósághoz, így a Fővárosi Törvényszék pere után mehetnének az AB-hez.

Strasbourgba mennek a károsultak

Kimerítették Magyarországon minden jogorvoslati lehetőségüket a trafikpályázatok vesztesei – Magyar Gábor, a károsultak csoportját képviselő ügyvéd szerint ennyit jelent csupán számukra az Alkotmánybíróság nemrégiben meghozott döntése. A taláros testület ugyanis úgy látta, hogy a trafikpályázattal nem sérültek a korábbi trafikosok tulajdonhoz fűződő jogai. Ez a károsult trafikosokat képviselő szerint várható volt, bár ő a döntésben annak bizonyítékát látja: pártdelegáltakkal feltöltött testület már csak árnyéka régi önmagának, nem látja el alapjogvédő funkcióját.

A döntés után a trafikosok viszont a jelenleg Strasbourgban, az Európai Emberi Jogi Bíróságon folyó perüknél elmondhatják: Magyarországon kimerítettek minden jogi lehetőséget. Azt viszont egyelőre nem tudni, hogy az uniós testület mikor foglalkozik az üggyel.

Kapcsolódó cikkek

Tocsikra hajaznak

.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.