galéria megtekintése

Csak percei maradnak a bliccelő autósnak

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 21. számában
jelent meg.


Kapitány Szabó Attila
Népszabadság

Elvesztették a napon belüli utólagos autópályadíj-fizetés lehetőségét az autósok, motorosok. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. szigorította az e-matricák ellenőrzését. Büntetés nélkül már csak percekig lehet megúszni a sztrádákon. A pótdíjbevételek vaskosak.

Minden nap éjfél – ez volt az az utolsó időpont, ameddig büntetlenül megválthatták e-matricájukat azok a motorkerékpárral, személygépkocsival, kisbusszal vagy lakóautóval közlekedők, akik mielőtt fizetős útra kanyarodtak, elfelejtettek fizetni az úthasználatért. Hiába gurult le például valaki matricaváltás nélkül egy péntek délelőtt mondjuk a Balatonra, ha a nap utolsó perceiben megvette a címkét autójára, a NÚSZ nem büntetett.

Eddig csak a lehajtóknál csíphették fülön a matrica nélkül autózókat
Eddig csak a lehajtóknál csíphették fülön a matrica nélkül autózókat
Kurucz Árpád / Népszabadság

Mindez azért volt lehetséges, mert az informatikai szempontból öregecskének számító, évtizedes múltra visszatekintő ellenőrző rendszere nem felelt meg minden tekintetben az aktuális útdíjrendelet előírásainak. Miközben a szabály az volt, hogy mindenkit meg kell büntetni, aki a díjas útszakaszokon a virtuális vignetta nélkül közlekedik, az elektronikus rendszer engedékenyre sikerült: csak azokat minősítette bliccelőnek, akiknek az éjféli adatbázis frissítésekor nem volt érvényes matricája. Napon belül megbukni jobbára csak a letereléses ellenőrzéseket végző, emberi munkára alapozó, mobilcsoportos ellenőrzéseknél lehetett.

 

A jó világnak azonban vége. A NÚSZ ugyanis november 3-án szolgálatba állította informatikai rendszerének legfrissebb fejlesztéseit. Így a kamerák által beolvasott rendszámokat már nem csak naponta egyszer „fésülik” össze az úthasználati jogosultságokat tartalmazó adatbázis tartalmával. Lapunk úgy tudja, az állami útdíjszedő egyelőre óránkénti frissítést állított be rendszerén, de csak idő kérdése, mikor szigorítanak tovább. Mindenesetre a nem fizetők listáját aktuálisan naponta huszonnégyszer dobja ki a rendszer.

Ami egyúttal azt is jelenti, hogy azoknak az autósoknak, akik útnak indulás előtt nem vásárolják meg a tíznapos, a havi vagy akár az éves e-matricát, már csak perceik vannak észbe kapni és pótolni a mulasztást. Különben jön a kategóriától függő pótdíj. A személygépkocsik és motorkerékpárok esetében ez az első felszólításnál 14 875, a másodiknál 59 500 forint. A 3,5 tonna feletti autóbuszok, lakóautók, utánfutóval haladó személyautók jogosulatlan úthasználaton kapott üzemben tartói pedig az első értesítéskor még megúszhatják 66 925 forint bírsággal, aminek összege a második felszólításnál már 267 700 forintra emelkedik. A bírságolás tehát nem babra megy. Hogy 2015-ben változnak-e az útdíjak, illetve az azokhoz tartozó bírságok, arra egyelőre nem tudjuk a választ.

Az útdíjrendelet eddig sem adott kibúvót az autósoknak. Ahogy a NÚSZ tájékoztató kampányaiban felhívta rá a figyelmet: a díjas útszakaszokra csak díjfizetés után szabad felhajtani. Türelmi idő pedig hivatalosan korábban sem létezett, csak a díjszedő cégnél, vagy jogelődjénél lehetett időnként hallani a nyitva hagyott éjféli „kiskapuról”. Persze nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy bár a matrica nélkül utazók büntetése a NÚSZ számára csak feladat, az állam számára jó jövedelem.

Annyira, hogy az utakat jogosulatlanul használókon évről évre milliárdokat vasalnak be. Az idén például az elektronikus útdíjrendszerben mintegy 150 milliárd forintnyi, megtett távolsággal arányos útdíjat fizető kamionosok, a hírek szerint 13 milliárd forintot meghaladó összegű pótdíjbefizetésnél tartanak. Az autópályákat e-matricával használó autósok pedig a várakozások szerint 45,8 milliárd forintot költenek a virtuális matricákra, és mert néha mulasztanak, eddig 2,01 milliárd forint bírságot halmoztak fel. Jó hír, hogy a szabálytalankodó külföldiek is kénytelenek a zsebükbe nyúlni. Ők 685 millió forintnyi bírságot hagytak hazánkban, kétszeresét a tavalyi összegnek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.