Útközben is ránktörhet a NAV

Kamionokat, kocsikat, árukészletet, de sütőipari gépeket és kocsmai bútorokat is lefoglaltak adótartozóktól a közúti és más helyszíni ellenőrzéseken a pénzügyőrök az elmúlt két hónap alatt - írja a Magyar Nemzet.

Az év eleje óta élő lehetőséggel a hatóság emberei eddig negyedmilliárd forintnyi köztartozás behajtásáról gondoskodtak.

A helyszíni, közúti ellenőrzést végző pénzügyőrök az év eleje óta lefoglalhatják a megállított teherautó szállítmányát, a közadósságot felhalmozó személy gépkocsiját vagy a helyszíni vizsgálat alá vont gazdasági szereplő raktárkészletét.

Suller Attila, a NAV jövedéki ügyekkel foglalkozó szóvivője a lapnak elmondta: az elmúlt két hónapban nagyjából háromszáz alkalommal éltek a lehetőséggel a pénzügyőrök. Az esetek megközelítőleg kétharmadában az adótartozást a helyszínen kifizették az érintettek, vagy más módon, például banki átutalással haladéktalanul gondoskodtak a hiányzó összegek lerovásáról. A többi ügyben a NAV emberei lefoglalták az árut, a tételek együttes értéke - a hiányzó adó nagyságához igazodóan - meghaladta a kétszázmillió forintot.

Ha köztartozásra derül fény, a pénzügyőrök - az út mentén - azonnal hozzálátnak a végrehajtáshoz: kiállítják a jegyzőkönyvet, és felszólítják az adóst, hogy intézkedjen a hiányzó összeg megfizetéséről. A köztartozás befizetésének hiányában az adóvégrehajtók - a fuvaros megérkezésekor - lefoglalják a megrendelő telephelyéről a készletet. Ha az adósságot így sem egyenlítik ki, az árut a hivatal értékesíti. Hasonló a helyzet, ha magának a fuvarozócégnek van végrehajtható köztartozása, akkor - lényegében azonos ügyintézéssel - a kamiont foglalja le a NAV - mondta Suller Attila, megjegyezve: ha a fuvarozó hat hónapon belül nem rendezi tartozását, a járművet kivonhatják a forgalomból, s ezután eladják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.