galéria megtekintése

Hiába a trükközés, egymás után buknak le az adócsalók

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 08. számában
jelent meg.


Kapitány Szabó Attila
Népszabadság

Sorra buktatja le a trükközőket az adóhatóság március óta működő áruellenőrző rendszere. A tapasztalatok szerint az adócsalók nem válogatósak, ha tehetik, bármilyen áru nemzetközi utaztatásából szívesen profitálnak.

Élelmiszer, műtrágya, műszaki cikk – alig akad olyan kamionra rakott áru, amelyből egy-egy szállítmány ne akadt volna fenn a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszert (EKÁER) használó munkatársainak ellenőrzésein az elmúlt két hónapban.

A NAV ellenőrei január óta több mint 17 ezer, EKÁER-számhoz kapcsolódó szállítmányt állítottak meg, május elejére pedig

egész kis listájuk volt azokról a trükkökről, amelyekkel a tilosban járók próbálják elkerülni az áfa megfizetését.

 

Nem ritka, hogy a szállított áru mennyiségével próbálnak cselezni. A közúti ellenőrzésen akadt fenn olyan, szabályos EKÁER-számmal közlekedő teherautó, amelynek rakterében a bejelentett áru kétszeresét szállították. Máskor olyan kamionokkal találkoztak az ellenőrök, amelyek nem létező címre szállítottak, vagy éppen a szabályosnak látszó papírok szerinti címzett nem szerepelt a cégnyilvántartásban.

Sok trükköt bevetnek a szállítmányozók
Sok trükköt bevetnek a szállítmányozók
Móricz-Sabján Simon

De akadt olyan, hivatalosan az unió más tagállamába tartó áru is, amelynek belföldi értékesítése után gazdái úgy próbálták elkerülni az áfa megfizetését, hogy a magyarországi lerakást átmeneti raktározással igyekeztek indokolni.

A NAV ellenőrei Hajdú-Bihar megyében állítottak meg kamiont, amely a fuvarokmányok szerint a rakterében szállított nagyképernyős LED televíziókat Romániából Horvátországba vitte. Eközben a fuvarszámla összegét forintban állapították meg, de gyanús volt az is, hogy az ellenőrzéskor a járműben lévő navigációs berendezésben célállomásként Miskolc szerepelt. Mindezt tetézte, hogy a járműben utazók nem tudták megmondani, hol lépik majd át a magyar–horvát határt.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ugyanakkor nyolcvan tonna ismeretlen eredetű burgonya forgalomba hozatalát akadályozta meg az EKÁER. Méghozzá azzal, hogy a krumplit szállíttató újfehértói vállalkozás, miközben szabályosan bejelentette a többkamionnyi áru érkezését, az adóbevallásában szereplőknek ellentmondó adatokat adott meg.

A NAV pénzügyőrei az elektronikus útdíjrendszer adataiból tudták, mikor érkeznek meg a napi szállítmányok a cég telephelyére, és az utolsó tehergépkocsi célba érkezése előtt közúti ellenőrzést tartottak.

Az ügyeletes ellenőrök ezzel párhuzamosan a burgonyaszállítmány feladójaként és címzettjeként megjelölt társaságokat is vizsgálták. Megállapították, hogy a szállítmányról hiányoztak a minőségi jelzések és a krumpli eredete is bizonytalan. A raktárak átvizsgálásakor kiderült az is, a csalók átcsomagolás után valójában magyar termékként akarták eladni a külföldről beszerzett árut, amit a hatóságok végül megsemmisítettek.

Győr-Moson-Sopron megyében nagy mennyiségű ismeretlen eredetű élelmiszerre bukkantak az ellenőrök, miután egy hegyeshalmi raktár parkolójában ellenőrzött szlovák kamion sofőrje nem tudott fuvarokmányt bemutatni a szállított műanyag ételdobozokról, és nem ismerte a gondjaira bízott áru tulajdonosát sem.

A revizorok kérésére a raktárt bérlő cég ügyvezetője tisztázta a Szlovákiából érkező kamion árukészletének tulajdonjogát, ám kiderült az is, a héttonnás szállítmányhoz az EKÁER-számot csak az intézkedés hatására, másfél órával később kérte meg a társaság. A raktárban elrendelt ellenőrzés során az adóellenőrök csomagolt élelmiszereket találtak, amelyeket az élelmiszerlánc-biztonsági hiányosságok miatt zár alá vettek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.