Ukrán érdeklődés a Nabucco iránt

Ukrajna nemhogy konkurenciának nem tekinti a Nabucco gázvezetéket, hanem szívesen be is szállna az EU szorgalmazta beruházás megvalósításába, mondta az osztrák Die Presse című lapnak Viktor Juscsenko ukrán elnök energiapolitikai főtanácsadója.

Bohdan Szokolovszki szerint  Ukrajna Magyarországon keresztül csatlakozhatna rá a vezetékre. Az ukrán energia-szakember úgy látja, hogy a Nabucco vállalkozás új lehetőségeket tárhatna fel az európai gázpiacon,  hiszen jelenleg a fogyasztóknak szállított gáz nagy része orosz,  illetve norvég eredetű.

Szokolovszki megemlítette, hogy Ukrajna  vevőként, de a vezeték megépítőjeként is szívesen bekapcsolódna a  Nabucco-vállalkozásba, például csövek szállításával, hiszen - mint a  szakember megjegyezte - "az ukrán cégeknek hatvanéves tapasztalatuk  van a vezetéképítésben".

Ugyanakkor a Gazprom szorgalmazta, Ukrajnát elkerülő Északi és  Déli Áramlat vezetékeket már konkurenciának tartja az ukrán  szakértő, mivel ezeknek "ugyanazok lennének a beszállítói és az  értékesítési piacai mint az Ukrajnán jelenleg áthaladó vezetéknek".

Ráadásul a két orosz-európai vezeték Szokolovszki szerint túl  drága, miközben - szerinte - az Ukrajnán át haladó szállítás a  legolcsóbb. A szakember úgy látja, hogy a költségek elérnék a 15  milliárd dollárt, ezzel szemben Ukrajna "6 milliárd dollár  beruházással ugyanannyival tudna többet szállítani, mint amennyit a Déli és az Északi Áramlat majd átereszt".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.