Ukrajna a húsimport szigorítására készül

Az ukrán állategészségügyi állami bizottság bejelentése szerint 2009. július 23-tól Ukrajnába kizárólag olyan vállalatok szállíthatnak hústermékeket, amelyeket előzőleg megvizsgáltak a hivatal ellenőrei.

 

A még idén május 20-án meghozott intézkedés célja hivatalosan a szarvasmarha szivacsos agyvelőgyulladásának és más  prionfertőzések terjedésének a megelőzése, megjelenésük esetén a  felszámolásuk. Ugyanakkor Petro Verbickij ukrán főállatorvos szerint  ezzel a lépéssel korlátozható a hústermékek fölös mennyiségének  ukrajnai behozatala - adta hírül kedden a liga.net ukrán üzleti  hírportál.

Verbickij azt is közölte: korábban az ukrán törvények lehetővé  tették, hogy az eurokóddal rendelkező cégek ellenőrzés nélkül  szállítsanak húst Ukrajnába. Egyúttal bejelentette, hogy az  országban fokozni fogják az import hústermékek laboratóriumi  ellenőrzését a rossz minőségű szállítmányok kiszűrése végett.  Elmondása szerint jelenleg megfelelő számú állategészségügyi  laboratórium áll rendelkezésre az importhús minőségének  ellenőrzésére, beleértve a baktériumokkal, radioaktív anyagokkal,  nehézfémsókkal, növényvédelmi szerekkel és antibiotikumokkal való  szennyezettség megállapítását.

Ukrajna az idei év első felében 198 ezer tonna húst és  hústerméket importált, ami közel 66 ezer tonnával haladja meg az  előző év azonos időszakának behozatalát. 2008-ban az országba  összesen 500 ezer tonna külföldi húst szállítottak, de a szaktárca  előrejelzése szerint az idei importmennyiség ettől valószínűleg  100-120 ezer tonnával elmarad majd.

Verbickij emlékeztetett, hogy az idei év első felében Ukrajnába  bevitt hústermékek - elsősorban a marhahúsnyesedék, a szalonna, a  baromfihús, a kolbásznyersanyagok - mintegy 50 százaléka nem felelt  meg a minőségi előírásoknak. Szerinte a jövőben módosítani kell a  törvényt az ilyen nyersanyagok behozatalának a megtiltása érdekében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.