Újraindul az ablakcsere-program

Újra lehet pályázni lakossági energiatakarékossági programokra. A pályázatok augusztus elsejétől nyújthatóak be.

2009. augusztus 1-jétől nyújthatók be pályázatok az idei Nemzeti Energiatakarékossági Program forrásaira. A program a lakosság energiahatékonysági beruházásait ösztönzi, nyílászárók cseréjéhez vagy hőszigeteléséhez, fűtés vagy melegvíz-ellátás korszerűsítéshez, lakások hőszigeteléséhez, valamint a megújuló energiafelhasználáshoz kínál összesen 1,5 milliárd forint értékben vissza nem térítendő támogatást. Emellett az érdeklődők a „Sikeres Magyarország" hitelrendszer keretében további 15,1 milliárd forint kedvezményes kamatozású hitelre is pályázhatnak.

A pályázati rendszer kiírója a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium, közreműködő szervezete az Energia Központ Nonprofit Kft. A KHEM a korábbi évek tapasztalatai alapján módosította a pályázati kiírásokat az egyszerűbb, az igényekhez jobban alkalmazkodó, az energiatakarékossági célokat hatékonyabban szolgáló rendszer érdekében.

A pályázati rendszert a minisztérium idén 4 pályázatra bontja. Az elsőben nyílászárók cseréjét és/vagy utólagos hőszigetelését lehet végrehajtani. A támogatás összege a beruházás értékének 30 százaléka, maximum 555 ezer forint (a hitel, illetve a hitel és a támogatás maximális összege 1 850 000)

Fűtés és/vagy használati melegvíz-ellátás korszerűsítésére 30 százalék, maximum 630 ezer forint a támogatás (a hitel, illetve hitel és támogatás maximum 2 100 000). Utólagos hőszigetelésre is ezek a feltételek. Megújuló energiaforrás hasznosítására 35 százalék, maximum 1 470 000 forint igényelhető (a hitel maximum 4 200 000)

A részletekről a pályázók a minisztérium (www.khem.gov.hu) és az Energia Központ Nonprofit Kft. (www.energiakozpont.hu) honlapjáról tájékozódhatnak, itt találhatók meg a pályázat beadáshoz szükséges nyomtatványok is. A hitelprogram részletes feltételei és a finanszírozó hitelintézetek elérhetősége a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (www.mfb.hu) honlapjáról tölthető le.

Augusztustól újra támogatják a házszigetelést
ház, szigetelés,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.