galéria megtekintése

Teljesen felesleges kutatásra költenek milliárdokat

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 28. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

Kétmilliárd forint EU-támogatást adott a kormány egy olyan tevékenységgel – a PET-palackok újrahasznosításával – kapcsolatos innovációra, amelynek a technológiája évtizedek óta ismert, és Magyarországon is használatban van. A kutatást Fazekas Sándor választókörzetében, Karcagon végzik.

Közel hárommilliárd forintból, ezen belül 1,99 milliárd forint uniós támogatásból épült fel a Food-Grade Élelmiszeripari PET Műanyaghulladék Újrahasznosító Innovációs Központ, amelyet a közelmúltban adtak át Karcagon. A beruházó a hulladékhasznosítással foglalkozó Recy-Pet Hungária Kft., a projekt célja pedig – a Greenfo környezetvédelmi hírportál beszámolója szerint – az ásványvizek és egyéb italok csomagolásául szolgáló PET-palackok használatával kapcsolatos környezetterhelés minimalizálása. A cég célja, hogy „hosszú távon akár száz százalékban is lehetséges legyen az élelmiszeripari csomagolásból keletkező PET műanyaghulladék újrahasznosítása”.

Ahogyan az avatáskor Fazekas Sándor, a környezetvédelemért is felelős földművelésügyi miniszter – egyben Karcag fideszes országgyűlési képviselője – kifejtette, Magyarországon évente 1,4–1,6 milliárd PET-palack válik hulladékká, amelynek jelenleg alig 20 százalékát hasznosítják újra idehaza. (Néhány éve a szaktárca még 30 százalékos arányt kommunikált.)

A teljes körű hazai újrahasznosítás egyelőre csak távlati cél, a megvalósulásnak azonban nem innovációs, hanem gyakorlati akadályai vannak: egyrészt a használt PET-palackoknak csak kis hányadát gyűjtik össze szelektíven – a többi válogatás nélkül a lerakókra vagy az égetőkbe kerül –, másrészt idehaza nincs elegendő gyártókapacitás, így a hulladékfeldolgozás során keletkező regranulátumból jellemzően külföldön (például Olaszországban és Indiában) gyártanak újra késztermékeket.

 
PET-palackok tömkelege: a környezet védelmének akadálya nem a technológia hiánya
PET-palackok tömkelege: a környezet védelmének akadálya nem a technológia hiánya
Rosta Tibor / MTI

A karcagi központ a gyakorlatban a hulladékból készült félkész terméket állít elő, ez azonban semmilyen szempontból nem tekinthető újdonságnak: Magyarországon eddig is volt ilyen, két hasonló üzemet az előző Orbán-kormány időszakában adtak át Mezőfalván, illetve Sárváron. Az sem egyedülálló, hogy a tiszta eljárásban készült regranulátumból újra palackokat készítenek: erre egyrészt a mezőfalvi gyár is képes, másrészt arra is van kész technológia („PET bottle to bottle recycling”) hogy a használt palackok daráléka a feldolgozás során ismét megfelelő higiéniai állapotba kerüljön.

Úgy látszik, a Recy-Pet Hungária erről még nem értesült. Honlapjuk szerint legalábbis ez még a jövő feladata. Ehhez képest a ScienceDirect tudományos közlöny 2011-ben a technológia húszéves jubileuma alkalmából közölt írást. Kérdésünkre Illés Zoltán, az Orbán-kabinet előző környezetügyi államtitkára is megerősítette, hogy a jelenleg visszagyűjtött hulladékmennyiség hazai feldolgozása megoldottnak tekinthető, és ezen a területen semmiféle K+F-tevékenységre nincs valós igény. A politikus kérdésünkre „blődlinek” nevezte a karcagi projektet.

Információink szerint a beruházás uniós támogatásával kapcsolatban a Párbeszéd Magyarországért az Európai Bizottság regionális főigazgatóságához fordul az ügyben, azzal a kérdéssel, hogy fellép-e a szervezet az indokolatlan támogatás miatt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.