Hernádit akarják kihallgatni a horvát ügyészek

A horvát ügyészség azt írja, vizsgálat folyik Hernádi Zsolt ellen, s újabb jogsegélykérelmet juttatott el a magyar hatóságoknak. A MOL nem tud Hernádi ellen folyó eljárásról.

Horvátországban továbbra is vizsgálat folyik Hernádi Zsolt, a Mol vezérigazgatója ellen, amelynek kapcsán a horvát korrupcióellenes ügyészségi hivatal (USKOK) újabb jogsegélykérelmet juttatott el a magyar hatóságoknak - közölte kedden honlapján a horvát ügyészségi szervezet.

Az elmúlt napokban megjelent újságcikkekre reagálva a közlemény úgy fogalmaz, hogy "a vizsgálat lezáráshoz nélkülözhetetlen" Hernádi Zsolt kihallgatása, ezért december elején ismételt jogsegélykérelemmel fordult a horvát hatóság a magyar igazságügyi szervekhez.

A Mol a horvát hatóság közleményére reagálva közölte: nincs hivatalos tudomásuk arról, hogy "a Mol-csoport, illetve bármely vezetője ellen büntetőeljárás folyna Horvátországban", s a Mol "határozottan elutasítja az ismétlődő vádakat". A  társaság ugyanakkor kijelenti, hogy "a magyarországi, ismeretlen tettes ellen folyó eljárásban Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató a magyar hatóságoknak részletes tanúvallomást tett az állítólagos bűnténnyel kapcsolatban". A Mol elnök-vezérigazgatója "készségesen válaszolt a hatóság minden kérdésére, és e vallomással végre tiszta víz került a pohárba" - ismétli tegnapi közleményét a cég. 

A korrupció elleni hivatal felidézi, hogy a nyáron egyszer már kérelemmel fordultak a magyar hatóságokhoz a Mol elnök-vezérigazgatójának ügyében, amelyet július 14-i válaszában "nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva" elutasított a Legfőbb Ügyészség. A magyar hatóság akkor azt is közölte, hogy bűncselekmény gyanúja miatt nyomozást indított az ügyben.

"Mivel nem teljesült a nemzetközi jogsegélykérelem, és Hernádi Zsolt nem kérdőjelezte meg az ellene folyó eljárást", a vizsgálatot akkor lehet lezárni, ha az illetékes magyar hatóságok eleget tesznek az USKOK kérésének, vagy a vizsgálatuk eredményéről tájékoztatják a horvát ügyészségi szervet. Az USKOK emlékeztet arra is, hogy szeptemberben Polt Péter legfőbb ügyésznek eljuttatták minden bizonyíték másolatát, ami szükséges a magyarországi eljáráshoz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.