Újra eladó a Finommechanikai Vállalat utódja

Újra eladó a valamikori Finommechanikai Vállalat jogutódja, a Radar Holding. Az állam közel félmilliárd forintért válna meg a részvények 85 százalékától.

Újra eladó a valamikor fegyvergyártásáról híres Finommechanikai Vállalat utódja, a máig állami tulajdonban lévő Radar Holding. A ma megjelent pályázat szerint az állami tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. a részvények 85 százalékát megtestesítő, névértéken 255 millió forintos csomagért legalább 465,5 millió forintot kér. Az ajánlatokat május 13-án kell beadni.

A fennmaradó 15 százalékot a cég dolgozói vásárolhatják meg kedvezményes áron a vagyontörvény alapján.

Ez már a második értékesítési próbálkozás: a tavaly decemberben - akkor még limitár meghatározása nélkül - kiírt tender februárban az alacsony ajánlati árak miatt eredménytelenül zárult.

A valamikori Finommechanikai Vállalat törökszentmiklósi gyáregysége a 90-es évek közepén állt át a magyar légvédelemnek szánt honvédelmi berendezések gyártásáról polgári termékek előállítására. A most közel 70 főt foglalkoztató törökszentmiklósi cég bevételének mintegy 70 százaléka jelenleg építőipari kisgépek gyártásából származik. A gépipari termelés belsőépítészeti kisgépek gyártását jelenti egy luxemburgi cég számára. A másik üzletág a felületkezelés: korrózióvédelem és dekoratív fémbevonato készítése, valamint bérgalvanizálás. Ez adja az árbevétel mintegy 30 százalékát.

A 300 millió forint jegyzett tőkéjű Radar Holding Zrt. saját tőkéje az utolsó audit alapján 2007 végén 548 millió forint volt. A Radar Holding 2008-ban az előzetes adatok szerint közel 500 millió forint árbevételt ért el, és a devizaárfolyam-veszteség miatt mintegy hatmillió forint veszteséget könyvelt el. Az előző évben nullszaldós gazdálkodás mellett az árbevétel 640 millió forint volt. A társaság likviditását az MTI nagyon jónak minősíti, és a cégnek a környezetet terhelő tevékenység ellenére nincs környezetvédelmi problémája sem.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.