galéria megtekintése

Újra jön a Hunguard-modell, a cégek csak hüledeznek a kormány terve láttán

1 komment


Varga G. Gábor

Üzleti titkaikat féltik az automatás cégek, mióta a Nemzetgazdasági Minisztérium előírta az étel- és italautomaták online felügyeletét. Az előírt feltételek alapján úgy tűnik – a Hunguard modelljét alapul véve –, ismét helyzetbe hozna valakit a tárca.

A Népszabadság által megkérdezett vállalkozások egyelőre csak hüledeznek a kormány terve kapcsán, ami arról rendelkezik, miként kell bekötni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szervereire a berendezéseket. Nem akadt egyébként olyan cég, amelynek képviselője hajlandó lett volna névvel minősíteni a tervezetet, de miután diszkré­cióról biztosítottuk őket, az üzletemberekből ömlött a panasz.

Üzleti titkokat is rejtenek
Üzleti titkokat is rejtenek
Veres Viktor / Népszabadság

Mint lapunk megírta, a kereskedelmi adatok továbbítására a rendelet ötezer forintos hatósági árat állapít meg. Forrásaink szerint már ennek mértéke alapján is kilóg a lóláb. A kisboltokban üzemelő kasszák adatforgalmáért ugyanis 1500 forintot kell fizetni, az automaták esetében azonban – bár nyilvánvalóan kisebb az adatforgalom – ennek háromszorosa a díj. Ezt egy olyan cég – felügyeleti szolgáltató – zsebeli be, ami eddig nem működött: a kereskedelmi kasszák ugyanis közvetlenül a NAV rendszerére csatlakoznak.

 

Bekötésüket ráadásul az adóhatóság oldalán milliárdos informatikai fejlesztések előzték meg. Hasonlókra most nem kell számítani, forrásaink szerint azért, mert erre a NAV-nak nincs pénze. (Más vélemények szerint szakértelme sem.) Ezért a munkát kiadták gebinbe: az adatok feldolgozását is a felügyeleti szolgáltató végzi, és ezt továbbítja az adóhivatalba. Vagyis az ötezer forinttal lényegében azt a fejlesztést fizetik ki apránként az automatás cégek, amit az adóhivatalnak kellett volna megvalósítania.

Ha a piaci adatokból indulunk ki, és 37 ezer automatával számolunk, akkor a felügyeleti szolgáltatók évente mintegy 2,2 milliárd forint bevételhez jutnak. Vagy a felügyeleti szolgáltató. A kör ugyanis igencsak szűk lehet, elvégre a jogszabály egymilliárdos felelősségbiztosítást ír elő, és a rendszerek független tanúsítását is – méghozzá olyan szervezettel, ami rendelkezik telephely-biztonsági tanúsítvánnyal. Ez a cég ismereteink szerint az a Hunguard lehet, amelynek látható tulajdonosaival Rogán Antal közös találmányt jegyez. A tanúsítás költsége százmilliós nagyságrendű is lehet.

Erre a cégek szerint nemcsak azért van szükség, hogy a politika kegyeltjei falathoz juthassanak, hanem mert egyelőre senki nem tudja biztosan, miként garantálható, hogy az automaták üzemeltetési és forgalmi adatai, melyek kritikus üzleti titkok, ne kerüljenek illetéktelen kezekbe.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.