Újra hallat magáról a Nokia, most viszont vásárlóként

Hivatalosan is megerősítette a Nokia, hogy előrehaladott tárgyalásokat folytat az Alcatel-Lucent felvásárlásáról. Az ügylet erősíthetné a finn cég pozícióit a mobil-hálózatépítési piacon, ám a politika is beleszólhat a tranzakcióba – írja a Világgazdaság.

Az azonban tény, hogy mindkét vállalat számára előrelépést jelenthetne a fúzió, ugyanis így lényegesen nagyobb eséllyel szállhatnának szembe a piac jóval nagyobb szereplőivel, mint az Ericsson és a Huawei. A Nokia és az Alcatel-Lucent tavalyi összesített bevétele 26 milliárd euró volt, míg az Ericssoné egyedül mintegy 25 milliárd euró. De a gyorsan növekvő kínai cégek is hatalmas kihívást jelentenek, hiszen mind a Huawei, mind a ZTE dinamikus fejlődést produkált az elmúlt években, és már nemcsak a Távol-Keleten, de a világ szinte minden pontján jelen vannak. A két kínai cég részt vesz a magyarországi mobilhálózatok fejlesztésében, és pályáznak – például – a 450 MHz-es hálózat kiépítésére is.

A Nokia közlése alapján arra lehet következtetni, hogy saját részvényekkel fizetnének az Alcatel-Lucent-ért. A tranzakció további részleteiről, így a lehetséges vételárról egyelőre nem áll rendelkezésre információ. Akkor sem biztos azonban, hogy létrejön a fúzió, ha a két vállalatnak sikerülne is megállapodni: a párizsi központú Alcatel-Lucent körüli történésekbe még a politika is beleszólhat.

A francia kormány ugyanis stratégiai szempontból kiemelt cégként kezeli a távközlési megoldásokat szállító társaságot, és akár az is előfordulhat, hogy megakadályozzák, hogy idegen kézbe kerüljön. Az ügy jelentőségét mutatja, hogy a két vállalat vezetőit tegnap délután fogadta Francois Hollande francia elnök, és a hírek szerint többek között a tranzakció életszerűsége, illetve a francia munkahelyek jövője volt a téma.

A piaci erőviszonyokat figyelembe véve a Nokia számára fontos lenne az ügylet mielőbbi lezárása, már csak azért is, mert az Alcatel-Lucent a 4G-s technológiák egyik legnagyobb beszállítója. Az újgenerációs mobilhálózatok építése világszerte gyorsan halad, így ha szeretné kihasználni ezt a konjunktúrát, érdemes lesz sietnie a finn cégnek az erősítéssel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.