Újra előjött a nemzeti alkoholboltok ötlete

A Figyelő információi szerint a tavaszi ülésszakon nyújthatják be az ehhez szükséges jogszabályokat. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint viszont nincs ilyen terv.

Csak meghatározott, speciális értékesítési jogosítvánnyal rendelkező árusítóhelyeken lehet majd alkoholt vásárolni – írta meg a Figyelő meg nem nevezett kormánypárti forrásokra hivatkozva.

A lap szerint a tavaszi ülésszakon a parlament elé terjesztendő jogszabályok ágyaznak meg a monopóliumnak, így figyelemre méltó, hogy a kormány egyebek mellett a jövedékiadó-törvényt is át akarja írni, ami könnyen lehet, hogy a már készülő monopólium jogi megalapozásának a része lenne.

Ezzel összefüggésben új befektetők jelenhetnek majd meg az alkoholpiacon, a nyertes helyekért pedig várhatóan megindul a könyöklés a kormánypárton belül - a Figyelő szerint.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter viszont a csütörtöki Kormányinfón azt mondta, nem merült fel a nemzeti alkoholboltok terve.

A lap értesülései nem teljesen újak. Az utóbbi években időről időre felröppentek információk az alkoholpiac lehetséges államosításával kapcsolatban, a kormány pedig minden esetben tagadta, hogy erre készülne.

Ennekk ellenére eddig két, egymást részben átfedő verziót sejtettek a piacon: részint az alkohol kiskereskedelmét speciális italboltokba terelnék. Másfelől az ital nagykereskedelmét is szabályoznák, azaz nemzeti alkoholkvótát írnának ki, és ebből a kvótából részesülnének az egyes nagykereskedő cégek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.