galéria megtekintése

Újra dobra verik a Köki Terminált

4 komment


Varga G. Gábor

Huszonhétmilliárd forintért hirdette meg eladásra a felszámoló a dél-pesti Köki Terminál bevásárlóközpontot – írta a Kamaraonline.hu. A Kőbánya-Kispest vasút- és metróállomásnál található, buszpályaudvarral egybeépített bevásárlóközpontot 2008 és 2011 között húzta fel a ma már felszámolás alatt álló R-Co Ingatlanforgalmazó Zrt. A beruházáshoz az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank (MFB) 27 milliárd forint hitelt adott – pont annyit, mint a hirdetésben most szereplő ár.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Noha ezt mindeddig senki nem erősítette meg, üzleti körökben sokan évek óta tényként kezelik azt az információt, hogy a Köki Terminál a milliárdos vállalkozó, Leisztinger Tamás érdekeltsége volt, üzlettársaként pedig Albrecht Ottót emlegetik. Akárki legyen is a beruházó, a teljes veszteség becslések szerint 5–14 milliárd forint.

 

A jelenlegi pályázaton az ajánlatokat március 25. és április 11. között lehet benyújtani. Az ajánlati biztosíték 290 millió forint.

A hármas metró végállomásánál álló plázában barkácsüzlet, drogéria és élelmiszeráruház is működik. A buszpályaudvarral együtt alapterülete 220 ezer négyzetméter, ám a bérbe adható terület ennek alig harmada, 70 ezer négyzetméter.

A bevásárlóközpont koncepcióját rendszeresen érték szakmai kritikák, és a forgalom ma is elmarad attól a szinttől, amire a beruházó megtérülési terveit alapozhatta. A nyitás óta eltelt években sok bérlővel újra kellett tárgyalni a szerződést, a bérleti díjak pedig messze elmaradnak a jól menő plázákban megszabott négyzetméteráraktól. Rontja a helyzetet az is, hogy az üzemeltető immár csaknem három éve felszámolás alatt áll, így a piaci és a marketingmunka sem tud kellően hatékony lenni.

A Köki Terminál ráadásul komolyan épített a közelben lévő jókora lakótelepeken élők vásárlóerejére, ám éppen ezt a kört igencsak érzékenyen érintette a gazdasági válság. A devizahiteles elszámolás valamelyest javított a helyzeten, és az elmúlt időszakban lassan növekedni kezdett a látogatók száma, új bérlők is érkeztek. A pláza kihasználtsága becslések szerint kilencven százalék körüli.

A Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. korábban 35 milliárdért kínálta a komplexumot. (Az ügyben azért állami felszámoló jár el, mert a céget, tekintettel a vele egybeépült tömegközlekedési csomópontra, a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű társaságnak nyilvánította.) Akkor hárman vették meg a dokumentá­ciót, de ajánlat végül nem érkezett. A bevásárlóközpontot azóta is az állami felszámoló üzemelteti.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.