Újra az egykori felszámoló és szingapúri konzul a Vértesi Erőmű élén

Ismét a honi felszámolói piac egyik volt központi szereplőjeként ismert Magyari Józsefet választotta vezérigazgatóvá az állami MVM tulajdonában lévő Vértesi Erőmű Zrt. mai közgyűlése - erősítette meg értesülésünket az MVM. Magyari a 2010-es Fidesz-győzelem után két évig már vezette a csődhelyzetű állami erőművet, tavalyig pedig ama Faragó Csaba szingapúri nagykövet mellett szolgált konzulként, aki 2010-2011 között az MVM elnöke volt.

A döntés több szempontból is figyelemre méltó. Az erdélyi származású vállalkozó az elmúlt évtized során a hazai felszámolási ipar egyik központi alakjaként vált ismertté. Nevét esetenként kapcsolatba hozták az állam, a felszámolásokról döntő bírói kar és a felszámolók állítólagos egyre szorosabb viszonyával, de konkrét jogszabálysértésre nem derült fény. Magyari József a Fidesz 2010-es választási győzelmét követően váltotta az akkor már csődhelyzetű Vértesi Erőmű élén elnök-vezérigazgatóként Szabó Pált, a Gyurcsány-kabinet egykori közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszterét.

A társaság évtizedek óta veszteséges, életben csak különböző, az EU által engedélyezett állami támogatási csatornákon sikerült tartani, elsősorban térségi foglalkoztatási és hőellátási érdekekre hivatkozva. Mindazonáltal az amúgy is ingatag lábakon álló társaságot konkrét csődhelyzetbe az azóta elhunyt Kapolyi Lászlóval kötött rendkívül előnytelen áramvásárlási megállapodások sodorták.

Magyari Józsefnek viszont sikerült csődegyezségre jutnia a hitelezőkkel, így 2011-ben a vállalkozás kikerült a csődeljárás alól. A széntüzelés megszüntetési ütemtervét viszont - az EU csak ennek fejében engedélyezte a cég áramtarifán keresztüli évi több milliárdos támogatását - ez sem befolyásolta. Így idén bezárt a bánya, a bányászok jó részét szélnek eresztették. Az áram- és hőtermelést egyelőre a már kitermelt szénből látják el.

Az egykor a térség legnagyobb foglalkoztatójának számító állami erőmű kulcsszerepet játszik a környező települések távhőellátásában is. A megmaradók további foglalkoztatása, illetve a távhőellátás fenntartása érdekében elméletileg új, hulladéktüzelésű blokkokat építenének, de ez - például a rezsicsökkentéssel kifektetett hulladékágazat komoly gondjai miatt - állítólag akadozik.

Magyari József 2012-es távozása óta saját személyes honlapja tanúsága szerint pénzügyi tanácsadással foglalkozott, ám 2013 és 2014 között információink szerint Magyarország szingapúri nagykövetségének első beosztott diplomatájaként és konzuljaként tevékenykedett. Ez azért különösen szembeötlő, mert a nagykövetséget négy éve az MVM-nél 2010 és 2011 között elnöki tisztséget betöltő Faragó Csaba vezeti.

A Fidesz-kormányok alatt rendre vezető tisztségekbe kerülő Faragó Csabát sokan a kormányfő kegyeiből kiesett Simicska Lajos társa, Nyerges Zsolt köréhez sorolták. Az Orbán-kabinet kiemelt rokonszenve által kísért, hatalmas gazdasági fejlődést leíró, autoriter irányítású szigetállam magyarországi tiszteletbeli főkonzulja ugyanakkor a Molon keresztül Csányi Sándor OTP-vezérhez kötődő, rendkívül kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszerű Tóth József.

Magyari József azt az energiaipari szakértőként ismert Kovács András Zoltánt váltja az erőmű vezérigazgatói székében, akinek 2012-ben maga átadta a stafétabotot. Kérdés, visszahívása az erőműtársaság újabb csődhelyzetére utal-e.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.