Újabb tízezres terhet rónak a cégekre

Két magáncéget juttat milliárdos üzlethez az állam azzal, hogy előírta, jövőre már minden társas vállalkozásnak rendelkeznie kell olyan elektronikus aláírással, amellyel át tudnak majd venni e-mailen érkező hivatalos leveleket – írta meg a Világgazdaság.

Mivel az ilyen aláírás évi tízezer forintnál is többe kerül, s mind a működő 400 ezer társas vállalkozásnak szüksége lehet elektronikus cégaláírásra, a gazdasági napilap becslése szerint legalább ötmilliárdos bevétellel számolhatnak az elektronikus cégaláírást szolgáltató cégek.

Csökkentenék a papírmunkát, de nem biztos, hogy csak így lehet
Csökkentenék a papírmunkát, de nem biztos, hogy csak így lehet
Kurucz Árpád / Népszabadság

Bár a Világgazdaság szerint jövőre akár a MÁV Informatikai Kft. is beszállhat erre a piacra, Magyarországon jelenleg két magáncégnél lehet elektronikus aláíráshoz hozzájutni: az egyik a mostanság adóügyei miatt reflektorfénybe került Gattyán György érdekeltsége, a Docler Holding egyik cége, a Netlock, valamint az Igazságügyi Minisztérium cégnyilvántartási szolgáltatását is nyújtó Microsec Kft.

A kötelezettség ugyan csak a jövő év közepén lépne hatályba, azonban a cégek zömének már az idén szüksége lehet erre: mintegy másfél százezer vállalkozás a napokban igazítja társasági szerződését a nemrég megváltozott polgári törvénykönyv (Ptk.) előírásaihoz. Ehhez jó tudni: a parlament az utolsó pillanatban változtatott a szabályon, s immár nem március közepéig kell módosítani az alapító okiratot, hanem elég akkor, amikor egyébként is hozzá kellene nyúlni. Az eljárás során szükség lehet majd az elektronikus aláírással hitelesített e-mail címre.

Azoknak a cégeknek, amelyek kizárólag hivatalos értesítések fogadására használnák a rendszert, nem érdemes kapkodniuk a szolgáltatás megrendelésével. Elektronikus aláírásra jelenleg zömében olyan vállalkozások szerződnek – ügyvédi irodák például –, amelyek rendszeresen küldenek és kapnak hivatalos leveleket, így a szolgáltatás ára is ehhez igazodik.  Később viszont, ha az elektronikus aláírásra kötelező jogszabály életbe lép, valószínűleg a szolgáltatók is figyelembe veszik azokat a vállalkozásokat, amelyeknek csak ritkán van szükségük aláírásra, és vélhetően lesznek a mainál jóval olcsóbb csomagok is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.