Csődbe ment az Alba Takarékszövetkezet

Mintegy 15 ezer betétese összesen 12 milliárd forint megtakarítását kezelte az Alba Takarékszövetkezet, amelynek most vonta vissza az engedélyét a felügyelet. A betétbiztosítási alap egy hét múlva lát hozzá a kártalanításhoz.

Két hónapon belül elszenvedte második veszteségét a takarékszövetkezetek egy évvel ezelőtt, állami gyámsággal létrehozott és feltőkésített integrációja. A Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) az Orgovány és Vidéke után kénytelen volt kizárni soraiból az Alba Takarékszövetkezetet is, s ezzel ennek a pénzintézetnek is megpecsételődött a sorsa.

A törvényi előírásoknak megfelelően ugyanis a Magyar Nemzeti Bank (MNB) azonnal visszavonta a takarék engedélyét, és felügyeleti biztosokat rendelt ki a pénzintézethez – derült ki a szervezetek pénteki közleményéből. Az MNB betét- és forráskifizetési tilalmat rendelt el, egyúttal megtiltotta a takarékszövetkezetnek újabb kockázatvállalással járó ügyletek kötését, vagy hitel- és kölcsönszerződésben foglalt határidők meghosszabbítását.

Amint a jegybanki határozat egy hét múlva hatályba lép, az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) megkezdi a biztosított betétek kifizetését százezer eurós összeghatárig (több mint 30 millió forint). Az e fölötti összegek, illetve a nem biztosított betétek esetében a takarékszövetkezetek központi bankja, a Takarékbank Zrt. áll helyt, de csak az Albánál még meglévő likvid eszközök mértékéig.

Ahogy július elején az Orgovány, úgy most az Alba súlyos helyzetére is azt követően derült fény, hogy a Takarékbank az integrációs törvény előírásainak megfelelően elkezdte felmérni a szektor szereplőinek jelenlegi állapotát és kockázati tényezőit.

A SZHISZ közleménye szerint a vizsgálat válsághelyzetet, súlyos tőkehiányt és működési szabálytalanságokat tárt fel az Albánál. Az SZHISZ és a Takarékbank a szövetkezet prudens működésének helyreállítása és tőkehelyzetének rendezése érdekében az elmúlt hónapokban több intézkedést is tett, többek közt támogatta, hogy a takarék más szövetkezetekkel egyesülve rendezze tőkehelyzetét. Ám a működési problémák és a feltárt tőkehiány súlyossága miatt a folyamatban részt vevő takarékok végül visszaléptek.

Június végére az Albánál válsághelyzet alakult ki, az intézmény saját tőkéje negatívba fordult, tőkemegfelelési mutatója a törvényben előírt minimum nyolc százalék helyett mínusz 1,2 százalékra csökkent, szavatoló tőkéjének hiánya a szükséges értékvesztés és céltartalék-képzést követően megközelítette az egymilliárd forintot.

A takarékszövetkezet hitelezési mutatója rossz, ráadásul folyamatosan romlik: a 90 napon túli késedelmes hitelek aránya április végére 24,4 százalékra, azaz a törvényben meghatározott plafon két és félszeresére nőtt.

A vizsgálati jelentés szerint az alultőkésítettség miatt a takarékszövetkezet jelentős külső tőkebevonás nélkül nem képes a jogszabályoknak megfelelő működés folytatására, ezért a pénzügyi összeomlás megelőzése és a betétesek megtakarításainak védelme érdekében azonnali intézkedésre volt szükség – indokolta a lépést a SZHISZ.

A jellemzően Fejér megye és környékén működő Alba a június végi adatok szerint mintegy 15 ezer betétes megtakarítását kezelte. A tavaly év végi adatok alapján az ügyfélbetét-állomány meghaladta a 12 milliárd, míg a hitelállomány hétmilliárd forintot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.