galéria megtekintése

Újabb Simicska-katona esett el

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 03. számában
jelent meg.


Marnitz István
Népszabadság

Az MVM Ovit Országos Villamostávvezeték Zrt. közgyűlésén az MVM mint tulajdonos indoklás nélkül visszahívta Gopcsa Péter igazgatósági tagot, akinek így vezérigazgatói tisztsége is megszűnt – erősítette meg lapunk értesülését az állami energiacsoport. Bár az MVM további információkkal nem szolgált, a távvezeték-építő leányvállalat honlapján hétfőn már Patay László szerepelt vezérigazgatóként és az igazgatóság új tagjaként.

Gopcsa Péter a miniszterelnökkel jelenleg igen rossz viszonyban lévő Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Közgéptől érkezett. A 68 éves, gépészmérnök végzettségű Gopcsa korábban 33 évig dolgozott az egykori Közúti Gépellátó Vállalatnál. MVM-es önéletrajza szerint a cégnél évtizedekig műszaki igazgatóként tevékenykedett, de a könyvek szerint 2006-tól 2010-es MVM-beli kinevezéséig már a magyar Resonator többségi tulajdonában, egyszersmind 2009 óta felszámolás alatt álló Transelektro Ganz-Röck Kazán- és Erőművi Berendezések Zrt. vezetője volt.

Gopcsa – akit az ügy kapcsán nem értünk el – köztudomásúlag korábban sem szívesen viselte a Közgép-bélyeget, magát mindig is a szakmai szempontokat szem előtt tartó mérnökként tartotta számon.

Állítólag a nyílt versenytárgyalásokat pártolta, amely gyakorlattól egyes piaci szereplők szerint a társaság a mostani váltással eltérhet. Megjegyzendő, hogy az Ovit 2012-es jelentésében legnagyobb iparágon kívüli megrendelőjükként mégiscsak a Közgép szerepelt.

 

Ezt Gopcsa tavaly lapunknak azzal magyarázta, hogy a Közgép mind 2012-ben, mind 2013-ban valamivel több mint kétmilliárd forintot jelentett bevételükben, ami megfelel a többi nagy kivitelező, mint például a Strabag vagy a Swietelsky nagyságrendjének. Ezután a Közgépet már nem is tüntették fel az iratokban.

Ezzel függhet össze, hogy a szakmában Gopcsa nevéhez fűzik az egyre gyérebb hazai megrendelések közepette a kivitelező szekerének külföldre fordítása. Ez esetenként belesimult az Orbán-kabinet keleti nyitási politikájába is.

Így tavaly például – akkor még külügyi és külgazdasági államtitkárként – Szijjártó Péter jelentette be az Ovit 16 milliárdos jordániai üzletét.

Gopcsa Péter nem szerette a „középes” jelzőt
Gopcsa Péter nem szerette a „közgépes” jelzőt
Darnay Katalin

Kikerült az MVM Ovit igazgatóságából Felkai György, az MVM tavaly ősszel távozott kommunikációs vezetője is. Időszakában – mint arról korábban beszámoltunk – az állami energiatársaság hirdetési kiadásainak kiugró szelete került a Simicskához köthető sajtótermékekhez.

Az MVM Ovit honlapja alapján a társaság igazgatóságába Patay László új vezérigazgató mellett Leber Ferenc és Turóczy László került be.

Noha önéletrajzot egyikőjükhöz sem kaptunk az MVM-től,

A cégadatok tanúsága szerint a 47 éves Patay László az E.On hazai hálózati cégeitől és a német energiakonszern résztulajdonában álló szombathelyi távhőszolgáltatótól érkezett; egyszersmind résztulajdonos egy bányacégben is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.