Újabb fideszes gáztrükk

Az energetikában eddig kevéssé jártas Mengyi Roland fideszes képviselő a gáztörvény módosításával kiiktatná a tárolókban lévő gáz tulajdonjog-változásának engedélyezését. Szakértők szerint akár az MFB-hez is kerülhet az MVM-es gáz.

A tárolókban lévő gáz tulajdonjoga kereskedelmi engedély nélkül is legyen átruházható - kezdeményezi friss törvénymódosító javaslatában Mengyi Roland fideszes képviselő, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat elnöke.

Ilyen eseményekről ugyanakkor továbbra is tájékoztatni kell a közműhivatalt.

Mengyi Roland, aki az indítványt a gázszabályok egyértelműsítésével indokolja, mindeddig nem vétette észre magát energetikai téren. Ez talán Holoda Attila korábbi energiaügyi helyettes államtitkár tavaly, távozása után lapunknak adott nyilatkozatával válik érthetővé, mely szerint számos lobbiízű beadványt nem az ír, aki a nevét adja hozzá.

Az indítvány szakértők szerint arra utalhat, hogy az állami MVM olyan félnek adná át az általa tárolt gázt, amelynek nincs gázkereskedelmi joga. Ilyen lehet például az egyre több gázipari tevékenységet magára vállaló, az MVM-től független állami Magyar Fejlesztési Bank. Mint megjegyzik, a tulajdonjog-átruházás nem egyenlő az eladással: ez utóbbihoz értelmezésük szerint továbbra is szükség van kereskedelmi engedéllyel rendelkező cégre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.