Újabb 16 milliárd halad Rogán haverjai felé

Rogán Antal fideszes propagandaminiszter fia mostohaapját, illetve Pasa Park-beli szomszédját dobhatja meg az állami Eximbank 16 milliárd forint szabadon befektethető uniós forrással - állítja a Forbes magyar kiadása.

Szokatlan rövid határidővel lehetett pályázni az Eximbank által kiírt 16 milliárdos uniós forrásra - közölte a Forbes magyar kiadása az állami hitelintézet honlapjának mélyén fellelt kiírásra hivatkozva. A jelentkezőket mindössze november 30. és december 10. között várták, ami hat munkanap. A kiíráshoz ráadásul csak több kattintással lehetett a bank internetoldalának címlapjáról eljutni. A hitelintézet a tíz- és hatmilliárd forint uniós forrást olyan tőkebefektetőknek kínálná, akik aztán a pénzt magasabb kockázatú cégekbe fektetik. (Ezt tehát nem várja vissza az unió, a megtérülés az alapkezelő kockázata.) A lap felhívja a figyelmet, hogy a magyar állam korábban többek között Hernádi Zsolt Mol-vezér és a hozzá - valamint Orbán Viktor kormányfőhöz is közel álló - Garancsi István alapjainak juttatott több milliárd forint hasonló célú uniós forrást.

A lap által megszerzett részletes feltétellistán több, a hasonló alapokra szerintük kevéssé jellemző követelményt találtak. Ez a személyre szabott kiírás érzetét erősítette bennük. A vágyott cégre és munkatársaira vonatkozó feltételek alapján forrásaiknak leginkább a GB & Partners nevű tőkealap-kezelő ugrott be. Ennek áttételes tulajdonosai Gubicza Ágoston és Boris Mihály. Rogán első feleségét Gubicza Ágoston jelenlegi házastársaként mutatják be, aki így tehát Rogán Antal legidősebb fiának mostohaapja. Boris Mihály a cégbejegyzés tanúsága szerint a fideszes propagandaminiszterhez hasonlóan a II. kerületi Pasa Parkban lakik. A Forbes lapunk korábbi tudósítása alapján úgy véli, Puskás András, az Eximbank üzletfejlesztési vezérigazgató-helyettese - aki korábban Rogán Antal helyettese volt annak belvárosi polgármestersége idején - szintén a Pasa Parkban lakik: legalábbis Puskás és Rogán felesége nevén van egy ingatlan a lakóparkban.

A bank a lapnak küldött válaszában a beadásra rendelkezésre álló időt nem hogy elegendőnek ítélte, hanem úgy vélte: a bank súlyos kockázatot vállalna egy olyan pályázóval, amely "ezt a feltételt nem tudja humánerő-kapacitással biztosítani". Az elbírálásra meghirdetett egyetlen napot azonban december 18-ra korrigálták. Szerintük a pályázatot kellően széles körben hirdették meg. Hosszan érveltek amellett is, hogy a feltételek miért célozzák a lehetséges pályázók széles körét, vagyis miért nem személyre szabottak.

Tájékoztatásuk szerint a dokumentációt végül nyolcan vásárolták meg és ebből négyen adtak is be pályázatot. A lap megkeresésére, miszerint a GB & Partners köztük van-e, a cég nem válaszolt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.