Új tulajdonoshoz kerül a Népszabadság

Megkötötte az év magyar médiaüzletét a Ringier, az Axel Springer és a Vienna Capital Partners. Ennek részeként a Népszabadság a VCP többségi érdekeltségébe kerül. Mindehhez még szükség van a versenyhivatal és a médiahatóság jóváhagyására.

Létrejött a nagy médiaüzlet, melynek keretében újraosztják két nagy kiadó, a svájci Ringier és a német Axel Springer magyarországi médiaportfólióját. Az üzlettel új szereplő jelenik meg a magyar médiapiacon, a Ringier és az Axel Springer pedig azt remélheti a megállapodástól, hogy ezúttal már sikerül ahhoz a magyar versenyhivatal jóváhagyását is megszerezni.

Csütörtökön délelőtt bejelentették, hogy a Vienna Capital Partners (VCP) megállapodást írt alá a Ringier-vel és az Axel Springerrel egy jelentős magyarországi médiaportfólió megvásárlásáról, melynek része nyolc megyei napilap, a Nemzeti Sport, a Népszabadság, a Világgazdaság, valamint számos magazin, így többek között a hot!, a Lakáskultúra és a Fanny, valamint a mindmegette.hu gasztroportál is. A tranzakció csak akkor válik hatályossá, ha azt a Gazdasági Versenyhivatal és a médiahatóság is jóváhagyja.

A VCP jövőbeli magyar médiavállalatának alapját az Axel Springertől és a Ringiertől érkező mintegy 700 munkavállaló, a naponta összesen több mint 230 ezer példányban értékesített napilapok, jelentős magazinok és online termékek, Magyarország legnagyobb napilapnyomdája és egy országos előfizetés-terjesztő vállalat alkotják.

– Az a kifejezett tervem, hogy az Axel Springer és a Ringier Magyarország jelenlegi részeiből összeálló vállalatot még hatékonyabbá, érdekesebbé és nyereségesebbé tegyem. A csapatom és én megbízzuk a magyar menedzsmentet azzal, hogy invesztáljon az újságírásba – mondta Heinrich Pecina, a VCP Senior Partnere. A Ringier és VCP megállapodásának értelmében a Ringier Magyarország jelenlegi ügyvezető igazgatója, Mihók Attila vezeti majd a VCP új médiavállalatát.

– A VCP több éven keresztül volt a Ringier befektetőtársa Szerbiában egy nagyon sikeres médiavállalatban. Egy nagy múltú sikeres vállalkozástól és ezzel együtt kedves munkatársaktól megválni sohasem könnyű. Kiváló munkatársakat és kiadványokat adunk nagyon jó kezekbe – nyilatkozta Marc Walder, a Ringier AG vezérigazgatója és Ralph Büchi, az Axel Springer igazgatótanácsának tagja, a nemzetközi üzletág elnöke.

A balliberális irányultságú politikai napilapnak, a Népszabadságnak tiszteletet parancsoló hagyományai vannak, amelyre építeni lehet, nyomtatott és digitális formában is. A VCP mindezt a Népszabadság kisebbségi tulajdonosaival, elsősorban a Szabad Sajtó Alapítvánnyal együttműködve szándékszik tenni – áll a VCP közleményében.

Az idén már 111 éves múltra visszatekintő vezető magyar online és nyomtatott sportkiadvány, a Nemzeti Sport a portfólió magját adja, amelynél további digitális fejlesztések várhatók. A VCP-nek szándékában áll jelentős erőforrásokat fektetni a nyolc megyei napilap fejlesztésébe, az országos vasárnapi lap, a Vasárnap Reggel és olyan fontos magazinok, mint a hot!, Fanny vagy Lakáskultúra jövőjébe.

A VCP jelentős összeget fektet ebbe az üzletbe, és minden erőnkkel azon leszünk, hogy tovább erősítsük a politikailag és üzletileg független újságírást Magyarországon, és egy hosszú távon is sikeres, dinamikus magyar médiavállalatot hozzunk létre – mondta Pecina.

A VCP nem ismeretlen befektető Magyarországon, több nagy üzletet is végrehajtott már. Korábban érdekelt volt a Borsodchemben és a TVK-ban, hosszú ideje pedig az FHB Bank meghatározó részvényese. A médiába Magyarországon még nem invesztált, de Horvátországban és Szerbiában voltak már sikeresen végrehajtott médiaüzletei. Utóbbi éppen a Ringier-vel.

A most megkötött üzlet másik feleként a Ringier AG és az Axel Springer SE a magyarországi tevékenységét a Ringier Axel Springer Media AG-ba integrálja. Az új cég Ringier Axel Springer Magyarország néven fogja megkezdeni tevékenységét. E vállalathoz kerül a Blikk, a Vasárnapi Blikk, valamint többek között női magazinok (például a Kiskegyed), az Auto Bild, a Glamour és a Geo, továbbá a tévéújságok.

Az újonnan létrejövő magyarországi leányvállalaté lesz a kecskeméti nyomda is. A Ringier Axel Springer Magyarország vezetője Bayer József, az Axel Springer magyarországi cégcsoportjának ügyvezető igazgatója lesz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.