Új vezető felügyeli a tokaji borvidéket

Új elnök váltja Tombor Andrást a Tokaji Borvidék Fejlesztési Tanács élén. A borvidék életét meghatározó testület új vezetője Héjj Dávid, Lázár János bizalmi embere lesz. A borvidék konfliktusai nem csitulnak.
Vezetőváltásról döntött a Tokaji Borvidék Fejlesztési Tanács. A mai ülésen leköszönt Tombor András elnök, a miniszterelnök korábbi külpolitikai tanácsadója - értesült a Népszabadság. Tombor a Tokaj Kereskedőház Felügyelőbizottságának elnökeként a tanács tagja marad, de az elnöki posztot Héjj Dávid, a Miniszterelnökség miniszterelnöki biztosa veszi át, aki Lázár János bizalmi embere, volt kabinetfőnöke.

A tanács döntései alapjaiban határozzák meg a borvidék mindennapjait és fejlődését is, az elnöki poszt tehát igen befolyásos pozíció. Különösen, hogy Tokajban számos átalakulás van folyamatban, melyek nagy részét pont Tombor András indította el. Tombor lapunknak megerősítette az információt, de közölte, hogy továbbra is meghatározó szerepet vállal a borvidék fejlesztésében.

Sokan mégis azonban fellélegeznek, mások pedig elégtételt éreznek a döntés hallatán, ugyanis Tombor rendkívül sok konfliktusba keveredett Hegyalján. Többek között összerúgta a port az egyik legbefolyásosabb és legsikeresebb termelőnek számító Szepsy Istvánnal és köreivel. Úgy tudjuk, a borász kifejezetten jó viszonyt ápol Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszterrel, aki szintén érdekelt Tokajban – ennek fényében különösen érdekes Héjj Dávid kinevezése.

Úgy tudjuk, Tombor András továbbra is részt vesz a legnagyobb tokaji szőlőfelvásárló, az állami Tokaj Kereskedőház vezetésében, mint az ügyvezető felügyelőbizottság elnöke. Az borkombinátról a nyáron még azt írták a lapok, hogy az állami támogatások átutalásának késlekedése és kereskedelmi bevételeinek elapadása miatt pénzügyi gondokkal küzd és nem tudja finanszírozni folyamatban lévő milliárdos fejlesztéseit. Sokan ezt is a Tombor – Szepsy konfliktus számlájára írták. A Népszabadság azonban úgy értesült, hogy a kereskedőház végül megkapta az idénre beígért állami támogatást, melynek összegét azonban nem tudtuk meg. A fejlesztések finanszírozása azonban rövidtávon biztosított.

A Nemzetgazdasági Minisztérium kezdeményezésére tavaly július elején alakult a Tokaji Borvidék Fejlesztési Tanács. Feladata figyelemmel kísérni a 2014-2020-as uniós költségvetési időszak operatív programjainak végrehajtását, és elkészíteni a térség területfejlesztési koncepcióját. A Tanács tagjai a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke és képviselője, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa elnöke, a Tokaj Kereskedőház Felügyelő Bizottságának elnöke, továbbá a nemzetgazdasági miniszter, valamint a miniszterelnökséget vezető miniszter egy-egy képviselője.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.