Új szerepkörben a titkolózó főcserkész

A Miniszterelnökség, miután a nemzeti fejlesztési tárcától átvette az Építésügyi Minőség-ellenőrző Innovációs (ÉMI) Nonprofit Kft.-t, Henn Pétert, a Magyar Cserkészszövetség ügyvezető elnökét ültette a mostanság kudarcos energiapályázatairól elhíresült állami társaság élére.

December 3-i hatállyal Henn Pétert nevezte ki az ÉMI Nonprofit Kft. vezérigazgatójának Sonkodi Balázs, a Miniszterelnökség stratégiai ügyekért felelős államtitkára – jelent meg nemrég az állami társaság honlapján. A cég feletti tulajdonosi jogokat 2014. október 2-tól ugyanis a Miniszterelnökség vette át a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól (NFM). A személyi változást a december 8-i rendkívüli vezetői értekezleten jelentették be. Sárközi Károly eddigi vezérigazgató Henn Péter tanácsadója marad, a többi vezető posztja pedig nem változik.

A számos építésügyi-minőség-ellenőrzési feladatot ellátó ÉMI mostanság leginkább a lakossági energiafelújítási támogatások lebonyolítójaként vált ismertté. Tevékenységét beárnyékolja a pályázati informatikai rendszer októberi összeomlása, amelynek pontos okai és felelősei máig ismeretlenek. A pályázatokról eddig az NFM tett közzé tájékoztatókat, nem közölve, hogy hamarosan a Miniszterelnökség lesz a téma felelőse.

Henn Péter önkéntesként vezeti a cserkészeket
Henn Péter önkéntesként vezeti a cserkészeket
cserkesz.hu

A közlemény életrajzot nem tartalmaz, de az új vezérigazgató felderíthető múltján kevéssé építésügyi-minőség-ellenőrző-innovációs, sokkal inkább nonprofit irányultság tükröződik, hiszen Henn Péter cserkészsegédtisztként a Magyar Cserkészszövetség ügyvezető elnöke. Dokumentumokban az Ifjúsági Koordinációs és Szolgáltató Egyesület kapcsolattartójaként és a Helyi Mérték Alapítvány stratégiai tanácsadójaként is szerepel. Néhány éve a Humanikum Kutatás-fejlesztési és Oktatási Nonprofit Kft., valamint a Creascola Közösségi Iskolák Továbbképzési és Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője volt, és övé a Sic itur ad astra Bt. Egy helyütt olyan trénerként, szervezetfejlesztőként, coachként mutatja be magát, aki két nonprofit szervezetet irányít.

Megkeresésünkre Henn Péter megerősítette: 2006 óta a Magyar Cserkészszövetség országos elnökségi tagja és ügyvezető elnöke. A háromfős testületet országos küldöttközgyűlésük választja meg. Munkáját önkéntesként végzi, azért fizetést, tiszteletdíjat nyolc éve nem kap. Reményét fejezte ki aziránt, hogy a mások érdekében végzett munka számunkra is érték. (Megnyugtattuk: az.) Véleménye szerint egy állami tulajdonú gazdasági társaság vezetője nem számít közszereplőnek, így életrajza nem közcélú információ, nem nyilvános adat, ezért azt lapunkkal nem is kívánta megosztani.

Jogi szakértőnk szerint ez az érvelés nem áll meg a valóság talaján. Állami cég vezetőjének a közélettel, a közhatalom gyakorlásával vagy közpénzgazdálkodással összefüggő életrajzi adatai ugyanis közérdekből nyilvánosak. Henn Péter nonprofit tevékenysége szintén e körbe tartozik.

Belső háttéregyeztetéseket követően a Miniszterelnökség mégis eljuttatta lapunknak Henn Péter – heves titkolózásra különösebb okot nem adó – életrajzát. E szerint a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen bölcsész- és jogi diplomát is szerző, majd az exeteri egyetemen és Zürichben tanuló, később pedig Magyarországon vezetőképzési és szervezetfejlesztési végzettségeket szerző doktor számos projektben vett már részt szervezeti-vezetői tanácsadóként.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.