Tuti ötlet az online pénztárgép. Legalábbis az OKSZ szerint

Helyes intézkedés, hogy a pénztárgépeket online összekötik a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal, mert ez a feketegazdaság visszaszorítását célozza Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára szerint.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken, a kormányszóvivői tájékoztatón jelentette be, hogy az áfabevételek 95 milliárd forintos növekedésével számol a kormány jövőre annak köszönhetően, hogy a pénztárgépek és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) között online kapcsolatot alakítanak ki a kiskereskedelemben.

Vámos György hangsúlyozta, hogy az adót fizető kereskedőket zavarja, hogy mások nem adóznak. Kifejtette: jelenleg is van a pénztárgépekben egy "fekete doboz", amely rögzíti az adóbevételt, viszont az online összeköttetés azt fogja eredményezni, hogy azonnal, már a vásárláskor bekerül az információ az adóhivatalba. Így a kereskedőnek óriási kockázatot jelent a bevétel letagadása, viszont továbbra is gondot jelent majd a feketézésnek az az ága, ahol nem adnak nyugtát, számlát – tette hozzá.

Vámos György kiemelte, hogy a számítások szerint  Magyarországon 400 ezer pénztárgép van, és nemcsak a kereskedőknél, hanem a szolgáltatók teljes körénél kötelező ennek használata.

Az OKSZ főtitkára rámutatott arra, hogy az online összeköttetés megteremtése pénzbe fog kerülni, valamint vannak olyan falusi kis boltok, ahol az internet-összeköttetés nehéz. De hát ez az ára a tisztulásnak – tette hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.