galéria megtekintése

Velence sem akar bezárni vasárnap

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 27. számában
jelent meg.


Batka Zoltán
Népszabadság

A Balaton-parti települések mellett Velence önkormányzata is felmentést kér a vasárnapi boltzár alól. A városvezetők szerint az intézkedés súlyos gondokat okoz az üdülőhelyek forgalmában. A törvény alapján a kormány adhat egyedi felmentést, de hiányoznak a részletszabályok.

A kormányhoz fordult Velence önkormányzata, hogy mentességet kapjon a vasárnapi zárva tartás alól. A település két hivatalos levélben is megkereste a kabinetet, emellett informálisan is megpróbálta elérni, hogy kormányrendelettel engedélyezzék Velencén a vasárnapi nyitva tartást, engedményt azonban nem kapott az önkormányzat – válaszolták lapunk megkeresésére.

Az önkormányzatnál leszögezték: egyetértenek a vasárnapi pihenőnapról szóló kormányzati céllal, hogy a hét utolsó napja a családok számára pihenőnap legyen. Ugyanakkor szerintük ezzel nem ellentétes az üdülőhelyeken, kiemelt turisztikai körzetekben engedélyezni a vasárnapi nyitva tartást, mert a családok sokszor éppen ezeket a területeket, például a Velencei-tavat választják a pihenés helyszínéül.

A kabinet is tervezte

 

Korábban a kabinet sem zárkózott el ettől az ötlettől, legalábbis a vasárnapi zárva tartásról szóló törvényhez készült rendelet lapunkban bemutatott tervezete szerint a kormány úgy készült, hogy a nyári főszezonban a Balaton mellett felmentést ad a Velencei- és a Tisza-tó menti települések boltosainak is. Ám végül elvetette ezt az elképzelést, és nemhogy nem lazított a vasárnapi zárva tartás feltételein, hanem további szigorításról döntött az elfogadott rendeletben.

Mint ismert, vasárnap csak az olyan, kétszáz négyzetméternél kisebb eladóterületű boltok tarthatnak nyitva, amelyekben a tulajdonos vagy valamely családtagja áll be dolgozni. A kört szűkíti, hogy a pultban, pénztárnál csak szakirányú végzettséggel lehet dolgozni. Így pedig a nyaralóhelyeken is csak igen kevés bolt tud nyitva tartani vasárnap: úgy hírlik, hogy például Keszthelyen mindössze három-négy üzlet felel meg a feltételeknek, ami főszezonban szinte lehetetlen helyzetet teremt a több tízezer lakosnak és a Balatonnál nyaraló sok ezer turistának.

Nyáron kinyitnának

Emiatt fordult nemrég a Balaton-parti önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez, azt kérve, hogy a kormány éljen a vasárnapi zárva tartásról szóló törvény adta felhatalmazással, és legalább május és szeptember között engedélyezze a nyitva tartást az üdülőhelyeken. Egyelőre nem tudni, hogy a kabinet mit lép a szövetség kezdeményezésére. Kerestük a tárcát, de egyelőre nem kaptunk választ.

A korlátozás számottevően rontott a part menti turizmus szolgáltatási színvonalán
A korlátozás számottevően rontott a part menti turizmus szolgáltatási színvonalán
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A szövetség elnöke, Balassa Balázs szigligeti polgármester szerint a vasárnapi bezárás súlyos gondokat okoz a balatoni üdülőhelyek forgalmában. A vasárnapi boltzár miatt a part menti turizmus szolgáltatási színvonala igen nagy mértékben csökken. Balassa szerint az is megoldás lehetne, ha csak átmenetileg kapnák meg a felmentést, addig, amíg a helyi vállalkozók kialakíthatnák a vasárnapi nyitva tartáshoz alkalmas kisbolthálózatot. Megkerestük a Balatonon kívüli, ám turisztikailag kiemelt települések önkormányzatait, hogy a törvény megszavazása óta eltelt hónapokban kérték-e a kormányt, külön rendeletben engedélyezze a helyi kereskedőknek a nyitva tartást.

Elsősorban olyan városokat kérdeztünk meg, amelyek rajta vannak a turisztikai toplistán, ugyanakkor a viszonylag kisebb méretük miatt esetükben problémásabb lehet megoldani a turisták vasárnapi ellátását. (Így például nem kerestük meg a fő turisztikai célpontnak számító Budapest önkormányzatait – ráadásul a fővárosi látnivalók jelentős része a belső kerületek világörökségi területein található, ahol egyelőre nincs megtiltva a vasárnapi nyitva tartás.)

Eger rendeletre vár

A lapunk által megkérdezett tucatnyi önkormányzatból azonban csak kettő, az említett Velence mellett Eger válaszolt. Eger helyhatóságánál – mint írták – megvárják, amíg megszületik az a kormányrendelet, amely azt szabályozza, hogy az önkormányzatok pontosan mi alapján kérhetnek felmentést a vasárnapi zárva tartás alól. A tavaly elfogadott törvény ugyanis csak nagy vonalakban szól arról, hogy a település idegenforgalmi adottságai alapján kaphat kivételt. Időközben ugyan a kormány kiadott egy rendeletet a vasárnapi zárva tartás részletszabályairól, de abban csak a kivétel megadásával kapcsolatos hatósági eljárást tisztázza – mutattak rá az önkormányzatnál. Ezért egyelőre kivárnak a lobbizással.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.