Túlárazott lehet az állami mobil

Nagyon eltúlzott, irreálisnak tűnő – így vélekednek távközlési szakértők az állami MVM Net által építendő mobil adathálózat 12,8 milliárd forintos költségéről. A Népszabadság másfél hete számolt be arról, hogy az Antenna Hungária lehet a kivitelezője annak az állami mobilhálózatnak, amelyet az MVM Net hozhat létre a 450 megahertzes sávon.

Az állami MVM Magyar Villamos Művek leányvállalata közbeszerzés nélkül választotta ki a szintén állami Antenna Hungáriát, amelynek technológiai szállítója a kínai Huawei lesz. Minthogy az MVM Net saját állítása szerint nem tartozik a közbeszerzési törvény hatálya alá, ezért az MVM szabályainak megfelelő versenyeztetési eljárásban választott szállítót. Lapunk azonban úgy értesült: az ilyenkor szokásos eljárás ellenére nem kértek újabb körben ajánlatokat a jelentkezőktől annak érdekében, hogy csökkenjen az ár. Így arra voltunk kíváncsiak: sok vagy kevés az említett összeg.

Az új rendszert az okosmérőkhöz is használják majd
Az új rendszert az okosmérőkhöz is használják majd
Eric Gaillard / Reuters

A távközlési hálózatok építésében jártas szakembereket kérdeztünk meg, hazaiakat és külföldön dolgozó magyarokat egyaránt. Nevük mellőzését kérve elmondták: a frekvenciasávon érvényes terjedési tulajdonságokat és a lefedettségi követelményeket ismerve mintegy négyszáz bázisállomással lehet számolni.

Mivel a kivitelező az Antenna Hungária, amelynek van saját infrastruktúrája, egy jelentős költséggel, a tornyok építésével mérsékelten kell számolni. Mindez azt is jelenti, hogy a 450-es hálózat építését össze lehet hasonlítani a három mobilcég legutóbbi hálózatfejlesztési munkáival, ahol a meglévő infrastruktúrát kellett „felokosítani”.

– Ez körülbelül 32 millió forint állomásonként, amely igen magasnak tűnik. Összehasonlításul: a mi cégünknél, amikor a 4G-s frekvenciákra pályáztunk és üzleti tervet készítettük, ennek a harmadával számoltunk – mondta egy mobilcég technológiai mérnöke, aki hozzáteszi: a 450-es frekvencián működő LTE hálózati berendezések ritkábbak, épp ezért drágábbak is lehetnek, de semmiképp sem kerülhetnek a háromszorosába, mint az országban működő más hálózatok alkotóelemei. – Ha mégis ekkora a különbség, felmerül, mi indokolja, hogy ezt a technológiát építse fel egy állami cég – tette fel a kérdést.

Egy négyszáz bázisállomásból felépülő hálózat négymillió euróért akkor is erősen túlárazottnak tűnik, ha ebben már benne van a százezer euró környékén értékelhető központi hálózat is – kommentálta a számokat egy olyan rendszerszállító cég műszaki szakembere, amely nem indult a tenderen. Hozzátette: ha csak gépek közötti kommunikációra alapozzák az üzleti tervet, akkor is nehéz kihozni pozitívra, ha a beruházásokkal reális áron számolnak. Mindezt bonyolítja, hogy a társaság csak közbeszerzéseken indulva szerezhet ügyfeleket, hiszen az okosmérőket a jövőben a nemzeti közműholding üzemelteti majd, amely állami cég.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.