galéria megtekintése

Trükkös harc Matyi birodalmáért

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 19. számában
jelent meg.


F. Szabó Emese
Népszabadság

Teljes titokban új cégbe vitte 15 milliárdos üzletének nagy részét Matyi Dezső. A budapesti Alexandra könyvesboltokban már egy új vállalkozás árulja a könyveket, amelynek papíron semmi köze nincs a pécsi vállalkozóhoz. Csak a családja a tulajdonos. Nem tudni, mi lesz a 11 milliárd forint adósságot felhalmozó Pécsi Direkt Kft.-vel.

A Rainbow Üzletlánc Kft. veheti át a Pécsi Direkt Kft. helyét az Alexandra működtetésében. Utóbbi Matyi Dezső nagyvállalkozó cége, az általa vezetett társaság a könyvkereskedelem új csillagának számít, annak ellenére, hogy tartozásai 2012-ben már meghaladták a 11 milliárd forintot.

Kettéosztva – Matyi Dezső új cégbe vitte ki az Alexandra áruházak nagy részét
Kettéosztva – Matyi Dezső új cégbe vitte ki az Alexandra áruházak nagy részét
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A szakmában jó ideje a cégbirodalom összeomlásáról beszélnek. Akár így lesz, akár nem, a jelek szerint a könyvkereskedelem és az Alexandra könyvesbolthálózat zavartalanul megy tovább, csak egy másik cég égisze alatt.

 

Az Alexandrában már a Rainbow Üzletlánc szerepel a nyugtákon, érdeklődésünkre a bolti alkalmazott elmondta: már új cég viszi az üzletet, de ez fennakadást nem jelent, a váltás és a munkatársak átvétele is hálózaton belül történt. A céginformációk szerint az átalakítást jó tíz hónapja indították el a 2010-ben alapított „új” cégben, melynek tulajdonosa Matyiné Szabó Tünde, a vállalkozó felesége és az a washingtoni bejegyzésű Rainbow Publishing LLD volt, amely a Pécsi Direktet is birtokolja. Utóbbi mögött maga Matyi Dezső áll.

A cég tavaly októberben áttette székhelyét a Károly körútra, a birodalom legtöbb tagja is szép lassan ide költözött, így a Rainbow Üzletlánc is. A cég vezetését ekkor Matyi Dezső helyett a felesége vette át, decemberben pedig a fő tevékenységek közé felkerült a könyvek kiskereskedelme is.

Majd jött a március. A cég hét telephelyet vett fel, melyek az Andrássy úti, a Nyugati téri és a Rákóczi úti Alexandra könyvpaloták, valamint a Mammutban, a Corvin Plazában, a Lurdy Házban és az Újhegyi Bevásárlóudvarban lévő boltok. A vidéki egységek egyelőre nem szerepelnek a cégkivonatban.

Néhány nappal később kivonult a társaságból a Matyi Dezsőhöz kötött washingtoni cég, helyét az üzletember felesége vette át. Ezt a változást csak azzal együtt jegyezték be, hogy május 6-án a két, előző házasságából született lánya, Alexandra és Bianka is megjelent a tulajdonosok között. Ezzel együtt az alaptőkét is felemelték félmillióról hárommillió forintra, ennek oka jogszabályi kötelezettség volt.

Az új cég tehát márciustól függetlenné vált Matyi Dezsőtől, és a budapesti áruházakban azóta átvette a könyvkereskedői tevékenységet. Ehhez alkalmazottak is kellettek: május elején öt nap alatt három lépésben nulláról 432 főre emelkedett a Rainbow-alkalmazottak száma a Céginfo.hu adatai szerint.

A Pécsi Direkttől ugyanezen időszakban négy lépésben összesen 495 alkalmazott távozott. Így létszáma mára 276 főre olvadt – valószínűleg a vidéki boltok dolgozói maradtak. A fővárosiak természetesen ugyanazt a munkát végzik, csak más név szerepel a fizetési papírok fejlécén.

A NAV végrehajtás alatt álló cégek listáján tavasszal még a Rainbow Üzletlánc Kft. is szerepelt, mára vélhetőleg kifizették a tartozást. Bírósági végrehajtás alatt nem áll a cég, így bíztató mutatókkal bíró, lejárt tartozással nem rendelkező társaság, és egy jó piacot vihet tovább.

A Pécsi Direkt 15 milliárd forint forgalmat ért el 2012-ben – az utolsó évben, amikor adott le mérleget. A birodalom a könyvforgalmazás harmadát tudhatta magáénak Magyarországon, ennek a jó részét tették át úgy a másik cégbe, hogy az már tiszta lappal indulhat.

A cégjogi módosításokat indokolhatják magánéleti változások vagy a vagyon megosztására irányuló törekvések is. Akárhogy legyen is, tény: a Pécsi Direktnél a nem feltétlenül értékes vidéki hálózat mellett csak a tartozások maradnak. A mérleg szerint a 2012-ig felhalmozott, összesen 11 milliárd forint adósságból több mint négymilliárd forint volt szállítói tartozás. Ha a társaságnak kiesik a fő bevétele – mert a boltot a fővárosban a Rainbow Üzletlánc viszi tovább –, vajmi kevés az esély ezek kifizetésére. Szerettük volna elérni Matyi Dezsőt, de megkeresésünkre nem reagált.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.