Trichet tanácsokat ad a magyar kormánynak

Az Európai Központi Bank korábbi elnöke szerint az euró köszöni, jól van, s nem igazak az Európa erkölcsi és egyéb hanyatlásáról szóló vélekedések. A független és transzparens jegybanki működés alapérték Jean-Claude Trichet szemszögéből.

Az Európai Központi Bankot nyolc éven át irányító Jean-Claude Trichet azt tanácsolja a magyar kormánynak és a jegybanknak, hogy tevékenykedjenek egymástól valóban elkülönülten, a mögöttünk hagyott rendkívüli nehéz évek bizonyították ugyanis, hogy a jegybanki függetlenség meghatározóan járult hozzá a történelem egyik legsúlyosabb válságának komoly enyhítéséhez.

Trichet az Alapblog.hu-nak adott interjúban azt mondta, Magyarországnak és más hasonló cipőben járó országoknak csak akkor szabad csatlakozniuk az euróövezethez, ha nem csupán a számokban testet öltött kritériumokat teljesítik, hanem ha saját maguk és a világ előtt egyaránt hitelesíteni tudják, hogy hosszú távra szóló, fenntartható egység van a társadalomban és az egymással versengő politikai pártok között az euró bevezetése kapcsán.

"Egy dolgot szeretnék nagyon nyomatékosan a tudtukra adni: a globális és azon belül az európai válság és annak eddigi, sikeresnek mondható kezelése bebizonyította, hogy a fejlett világ egyik legnagyobb erénye, erejének egyik legfontosabb záloga a jegybanknak a kormánytól, a politikától való függetlensége, és az, hogy ezt a függetlenségét hitelesnek fogadják el a piacok, a befektetők. A fiskális, a gazdaság- és a monetáris politika annak átláthatóságától válik hitelessé, kiszámíthatóvá a befektetők körében is. Attól, hogy e politikát a demokratikus intézmények folyamatosan számon kérik. Ez az én üzenetem önöknek" – mondta a riporteri kérdésre Trichet.

Az euróövezet sokkal ellenállóbb, mint azt bárki korábban feltételezte – állítja Trichet, aki e mögött négy okot lát. Először is: az övezet minden országa – a politikusok retorikájától, a külföldi, illetőleg a médián keresztül történő kritikáktól és a valós társadalmi feszültségektől függetlenül – képesnek bizonyult alkalmazkodni a bennmaradáshoz szükséges követelményekhez: még a legsúlyosabb eseteket jelentő országok is le tudták vinni a fizetésimérleg-hiányukat 8-ról nagyjából 1 százalékra. Ez egyszerűen fantasztikus teljesítmény – méltatta az erőfeszítéseket a volt EKB-elnök.

A második dimenziója annak, amit most tapasztalunk, hogy az övezet, az egész unió minden egyes kormánya szilárdan eltökélte magában, hogy jobban fogja menedzselni az országa ügyeit. És tény, hogy a kormányzás minősége mindenütt javult. A harmadik ok: minden érintett kormány és törvényhozás, beleértve a legnagyobbakat, a német Bundestagot, Franciaország és Olaszország parlamentjeit, a lehető legegyértelműbben adta tudtára a világnak, hogy stratégiailag, megkérdőjelezhetetlenül kötődnek az euróhoz, az euróövezet fennmaradását létérdeknek tekintik.

Végül, de nem utolsósorban rendkívüli erejű kapaszkodó volt a piacok számára mindaz, amit mi tettünk: azok az akciók, amelyeket a Központi Bankkal az élen a jegybankok indítottak. Ezek azok a tényezők, amelyekben szilárd kapaszkodót érzékelnek a piaci szereplők – hangsúlyozta Trichet.

 

Trichet véleményére ma is érdemes figyelni
Trichet a kamatdöntés után
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.