Trafikmutyi újratöltve: cigipapírt csak dohányboltból!

Ezután cigarettapapírt és sodrókészüléket is csak a nemzeti trafikok árulhatnak. Százszorosára emelkedik a csempész-szárítottdohány bírsága.

Adótörvény-módosítással próbál fellépni a kormány a mindinkább elburjánzó cigaretta-feketekereskedelemmel szemben. A parlament az utolsó pillanatban az adómódosításokhoz beérkezett javaslatok között fogadta el azokat a paragrafusokat, amelyek szerint jövőre százszorosára, az eddigi ezer forintról százezer forintra emelkedik (kilónként) a vágott dohány illetéktelen birtoklásáért járó bírság. A javaslat magyarázata, hogy a cigarettapiacon eleve jókora átrendeződés ment végbe: a drágább gyári cigaretta fogyasztása csökkent, míg a sodrós termékeké nőtt.

Valószínűleg fokozottan érvényes lehet ez a feketepiacon, ahol a hírek szerint a hazai termesztésű olcsó, szárított dohány igen kelendő portékának számít. Most azzal próbál gátat vetni a kormány a feketekereskedelemnek, hogy a sodrós termékekhez szükséges papírt, illetve cigarettatöltő készüléket is kizárólag a nemzeti trafikokban lehetne majd megvenni.

A jelek szerint a kormány komoly veszélynek érzékeli a internetes cigarettakereskedelmet is. A módosítások egy pontjában úgy bővítették ki a NAV jogkörét, hogy az a postai küldemény súlya, feladási helye, illetve címzettje alapján gyanúsnak ítélt küldeményt erre speciálisan kiképzett kutyákkal is megvizsgáltathatja, és ha úgy ítélik meg, hogy a küldeményben dohány lapulhat, akkor azt felbontatlanul visszaküldhetik a feladónak.

Nemzeti Dohánybolt Szolnokon. Hétfőn nyitnak
Szolnok, 2013. június 19. Nyitásra váró nemzeti dohánybolt a szolnoki Mészáros Lőrinc utcában 2013. június 19-én. A tulajdonos Somos Anikó vállalkozó 20 évre nyerte el a koncessziós jogot és vállalta 3 fő - köztük egy megváltozott munkaképességű és egy regisztrált munkanélküli - foglalkoztatását. Eddig 4525 dohánytermék-kiskereskedelmi engedély iránti kérelem érkezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vám- és pénzügyőri igazgatóságaihoz, és 3021 engedélyt adtak ki. MTI Fotó: Mészáros János
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.