Magyarország ellen a strasbourgi ítélet sem segít

Immár jogerős: a magyar államnak ki kell fizetnie az egykori trafikosnak, a soproni Vékony Lászlónak az Emberi Jogok Európai Bírósága által januárban megítélt 15 ezer euró kártérítést, ezenkívül jár még neki hatezer euró az eljárással kapcsolatos költségekre.

Januárban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter még úgy nyilatkozott, hogy a kormány elfogadja a döntést, és fizet, utóbb az állam mégis azt akarta, hogy az ügy a másodfokon eljáró Nagykamara elé kerüljön – ezt az indítványt utasította most el a strasbourgi fórum. A panaszos azért fordult a bírósághoz, mert a cégétől elvették a dohánykereskedelmi engedélyt, és emiatt a családi vállalkozás nem sokkal később tönkrement. A bírák úgy ítélték meg, hogy a hatóságok megsértették Vékony magántulajdonhoz fűződő jogait.

A magyar állam elsősorban azzal érvelt, hogy egy koncessziós pályázat feltételei a versenytörvény alapján Magyarországon is megtámadhatók, emellett lehetőség van alkotmányossági panasz benyújtására is. Ezekkel a lehetőségekkel azonban Vékony nem élt, így nem merítette ki a hazai jogorvoslati lehetőségeket. Más kérdés, hogy az igen rövid határidők miatt ilyen lépéseknek sok értelmük nem volt, ráadásul utóbb kiderült, hogy az Alkotmánybíróság szerint rendben van a trafiktörvény: a dohányárusítás mint gazdasági tevékenység nem tekinthető megszerzett tulajdonnak vagy alkotmányosan védett tulajdoni várománynak.

Strasbourgban ezt másként látták, és a kérdés további vizsgálatára sem láttak okot. Így mindazok, akik a panasz benyújtására biztosított határidőben, tehát a pályázatok eredményének kihirdetését követő hat hónapon belül az emberi jogi bírósághoz fordultak, reménykednek valamennyi kártérítésben – mondja Magyar Gábor ügyvéd, aki maga 14 trafikost képvisel. A károsultak száma egyébként az ezret is meghaladhatja, ám csak töredékük próbálkozott valamilyen jogorvoslattal.

Magyar úgy véli, aki eddig nem lépett, annak az államot elmarasztaló strasbourgi verdikt jogerőssé válása után sincs sok esélye arra, hogy bármilyen elégtételt kapjon. A bíróságok ugyanis változatlanul a hazai szabályozás alapján bírálnák el a keresetet, a nemzetközi fórumhoz pedig a jogvesztő határidő elmulasztása miatt nem érdemes fordulni – állítja. Lehet persze próbálkozni a pereskedéssel, majd utána egy strasbourgi panasszal, de az ügyvéd ezt nem javasolja senkinek, s maga sem vállal ilyen ügyet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.