Trafikkasszák: kamuzott a TICE-ügynök Varga támogatásáról

Szombaton írtuk meg, hogy a TICE viszonteladója Varga Mihály politikai támogatásával reklámozta pénztárgépeit. Pedig sosem találkoztak a miniszterrel, még az iparági egyeztetésre sem mentek el a cég vezetői.

A jelek szerint nem csupán túlzó, megtévesztésre alkalmas marketingakció volt, hogy a TICE nevű, eddig ismeretlen pénztárgépforgalmazó ügynöke (a cég 2012 végén alakult, többségi tulajdonosa egy 20 éves lány) Varga Mihály és a NAV vezetőinek politikai támogatását hirdetve próbálta meg rávenni a dohánytrafikosokat, hogy tőlük vegyenek pénztárgépet. A nemzetgazdasági tárca lapunknak cáfolta, hogy a miniszter találkozott volna a cég képviselőivel.

"Örömmel tájékoztatom, hogy az elmúlt héten jelentős előrelépés történt a TICE pénztárgép jóváhagyása ügyében. Pénteken a TICE Kft. vezetőit bekérették a NAV-hoz egy konzultációra, ahol a NAV elnöke, elnökhelyettese, valamint Varga Mihály pénzügyminiszter fogadta őket. A NAV nevében tájékoztatták őket, hogy a jóváhagyásra beadott rendszer az eddigi tesztek alapján minden tekintetben megfelel az előírásoknak" ˜– írta a cég egyik viszonteladója a leendő ügyfeleinek küldött levelében, következtetésként levonva, hogy "Varga Mihály pénzügyminiszter személyes közreműködése azt jelenti, hogy a TICE rendszer azon túl, hogy az elvárásoknak minden tekintetben megfelel, mostantól már politikai támogatással is rendelkezik".

Lapunk még pénteken megkereste az ügyben a nemzetgazdasági tárca sajtóosztályát, válaszukat technikai okokból csak ma kaptuk meg. Ebben azt írják, hogy 2013. május 10-én (pénteken) a nemzetgazdasági miniszter valóban egyeztetett a pénztárgépgyártók több mint 30 képviselőjével. (A TICE levele azt is állítja, hogy más forgalmazóval tudomásuk szerint ilyen találkozóra nem került sor, ugyanakkor iparági forrásaink szerint az általuk hivatkozott megbeszélés csak a minisztérium által is említett iparági egyeztetés lehetett...)

A tárca azonban arról tájékoztatott, hogy a TICE Kft. ezen az egyeztetésen nem vett részt. Az említett alkalmon túl Varga Mihály nem tárgyalt pénztárgépgyártásban/forgalmazásban érdekelt piaci szereplőkkel, így a TICE Kft. képviselőivel egyáltalán nem találkozott. A levélnek semmilyen valóságalapja nincs, és a minisztérium teljes mértékben elzárkózik az ilyen jellegű reklámfogásoktól – tájékoztatott a tárca. 

ATiming In Central Europe (TICE) Kft. röviddel ezelőtt levelet küldött a szerkesztőségünkbe, amelyben leszögezik: soha semmilyen fórumon nem állították azt, hogy trafikoknak szánt pénztárgép-rendszerük Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter személyes támogatását élvezné.

– Kovács Pál, a TICE dél-magyarországi viszonteladója, a Kőrös ABH Kft. vezetője valótlanul,tájékoztatásunk és felhatalmazásunk nélkül állította az ügyfeleinek írt levelében, hogy a TICE rendszere politikai támogatást élvez, és hogy egyedül vele tárgyalt a NAV elnöke és a pénzügyminiszter – írják. (Kovács Pál levelében az állt, hogy a miniszter a Tice képviselőivel tárgyalt.)

A valóság ezzel szemben az, hogya megbízott partner cégek (értékesítők) pusztán azt az információt kapták a TICE Kft.-től, hogy május 10-én megvalósult egy szakmai egyeztetés a NAV kezdeményezésére, amelyre az engedélyezési kérelmet beadott pénztárgépgyártókat, és az Adóügyi Ellenőrző Egységek fejlesztőit hívták meg. A TICE nem vett részt ezen a megbeszélésen, mivel a panelünket gyártó cég (amely önállóan nem adott be engedélyezési kérelmet) vezetője volt jelen. Ezen a megbeszélésen a nemzetgazdasági miniszter, Varga Mihály is részt vett. Az eseményt követően több médiumban is megjelent, hogy a szakmával történt egyeztetés alapján a miniszter lehetségesnek tartja a pénztárgépek kötelező cseréjére vonatkozó – a pénztárgép-törvényben foglalt végső – június 30-i határidő betartását.

– Ezen kívül semmilyen más információt nem adtunk a partnereinknek, pláne nem engedélyeztük, hogy ilyen valótlan információkat tartalmazó kommunikáció jusson el az ügyfeleinkhez. A történtek miatt a TICE Kft. felbontja az alvállalkozói szerződésta Kőrös ABH Kft.-vel és jogi lépéseket is fontolgat – írja a Tice. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.