Menekülés az uniós büntetés elől

A parlament kedden elfogadta az uniós energiahatékonysági irányelveket átültető hazai jogszabályt. A tagországokra kötelező megtakarítási célokat az uniós törvényhozók három éve fogadták el. A tagállamok tavaly nyárig kaptak időt a szabályok átültetésére. Noha ezt egy kivétellel senki nem tartotta be, Brüsszel az Orbán-kabinetet az ügy kapcsán mindenkinél tétlenebbnek látta.

Így idén márciusban – egyedüliként – be is perelték hazánkat. Igaz, az illetékes uniós biztosságon lapunknak elismerték, hogy még csak fogalmazzák a keresetlevelet. Ha úgy látják, megtörtént az érdemi átültetés, azt készek visszavonni – tették hozzá.

Ezután az illetékes nemzeti fejlesztési tárca honlapján néhány napos „társadalmi vitára” bocsátotta az anyagot, majd benyújtotta a parlamentnek, ahol a kormánytöbbség néhány hetes átfutással meg is szavazta azt. Szakértők felvetik, hogy miért kellett erre több évet várni.

Az elfogadott törvény legfontosabb pontjaként Magyarország évi másfél százalékos fogyasztáscsökkentést vállal. Ezen belül a központi kormányzati épületek fogyasztását évente három százalékkal mérsékelnék. A nagy cégeket pedig energiafogyasztásuk auditálására kötelezik.

Bart István, a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) Kft. stratégiai igazgatója arra számít, hogy az elfogadott változatot Brüsszel elfogadja és végül nem nyújt be keresetet. A törvény megszületését a hazai energiahatékonyság szempontjából üdvözölte. Szerinte ez az energiahatékonyságon túl komoly lökést adhat az építőiparnak és a munkahelyteremtésnek is.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy az uniós irányelvtől eltérően a magyar kabinet nem a hazai energiaszolgáltatókat, hanem önmagát jelölte ki a lebonyolítás felelőseként. A szakember a többi tagország példája alapján az elképzelésekből hiányolja a pontos jövőképet. Szerinte a magyar változat – amúgy jogszerűen – csak az uniós támogatásoktól remél évi másfél százalékos (számításaink szerint összesen körülbelül 7,7 százalékos) fogyasztáscsökkenést.

Felhívta a figyelmet, hogy elmaradásunk ellenére már a tavalyi év után is teljesítenünk kell az elvárásokat. Úgyszintén hiányosságként tudja be, hogy míg az unió növelné a közbeszerzések energiahatékonyságát, addig a hazai változat inkább a kivételeket sorolja. Egyetértett azzal, hogy a most elfogadott csökkentési értékeket érvényesíteni kellene az országos energiastratégiában is, amelynek nemrég frissített fogyasztás-előrejelzései változatlanul kizárólag emelkedést jeleznek előre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.