Törököké az új ferihegyi kargóbázis fele

A török hátterű Celebi bérli ki a Budapest Airport épülő kargóbázisának felét. Fellegi Tamás fejlesztési miniszter elsősorban reptérrel kapcsolatos beruházásokat ajánl az általa csodált Kínának.

A Celebi Ground Handling lesz a Budapest Airport kargóbázisának első bérlője - írja a Turizmus Panorámára hivatkozva a vg.hu.

A földi kiszolgálással foglalkozó cég 13 ezer négyzetméterre tart igényt a hamarosan felépülő új légiáru-elosztó központban. Ez azt jelenti, hogy a Budapest Airport jövőbeli Cargóvárosának közel fele elkelt.
A repülőteret üzemeltető cég beruházása fontos mérföldkőnek számít a légiáru szállítás, a délpesti régió munkaerőpiaca, illetve a teljes magyar gazdaság fejlődése szempontjából is. A projekt első szakasza 2012-re valósul meg.

A most aláírt bérleti szerződés értelmében a Celebi a cargólétesítmény szolgáltatásait igénybe vevő légitársaságok földi kiszolgálását végzi. Ehhez összesen csaknem hétezer négyzetméter raktártérre, irodára valamint más különböző helyiségre, illetve több mint ötezer négyzetméternyi egyéb területre van szüksége.

A Budapest Airport több szakaszból álló cargófejlesztésének első fázisa összességében 26 ezer négyzetméternyi terület kialakítását jelenti. Ezt légiáru-szállítmányozásban érdekelt vállalkozások vehetik birtokba.

A tervezési feladatok elvégzését követően a repülőteret üzemeltető cég már a múlt év végén építési engedély iránti kérelmet nyújtott be az illetékes hatósághoz. Így az új terminálépület, a SkyCourt március 27-i megnyitását követően hamarosan megkezdődhet a Budapest Airport következő fejlesztésének kivitelezése is.

A Cargóváros megépülése nem csupán a Budapest Airport és partnerei számára fontos. A beruházás révén összetett fejlesztési koncepció valósulhat meg a térségben. Ez nem csak a régió számára lehet előnyös, hanem az egész magyar gazdaság hasznára válhat - hangsúlyozta az aláírást követően Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója.

 

Fellegi Tamás csodálja Kínát

Amikor utoljára Kínában jártunk, többek között vizsgáltuk a Budapest belvárosa és a Ferihegyi reptér közötti nagysebbességű vasúti összeköttetés lehetőségeit - nyilatkozta Fellegi Tamás fejlesztési miniszter a China Daily nevű kínai lapnak adott, ma megjelent nyilatkozatában. Határozottan cáfolta azokat a sajtóértelmezéseket, hogy korábban Kína számára Magyarország adósságának egy fajta megvásárlási lehetőségét ajánlotta fel. "A kínai kormánnyal és a bankokkal különböző pénzügyi együttműködésekről tárgyalunk" - szögezte le.

Kínai közreműködéssel kialakítható lenne Magyarországon egy kargóreptér, amely az Európába szánt kínai termékek elosztóbázisa lehetne - tette hozzá. "'Nagyon kedvelem Kínát" - fogalmazott. Csodálom a kultúrát, és azokat az erőfeszítéseket, melyek Kína gazdaságát ilyen erőssé tették.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.