galéria megtekintése

Töröcskeinek van hová

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 11. számában
jelent meg.


Marnitz István
Népszabadság

A bankéletből érkezett Töröcskei István az Orbán-kormányok idején rendre állami cégeket vezetett, a 2000-es években pedig Simicska Lajos oldalán a Fidesz gazdasági hátországát építgette. A Széchenyi Bank bedőlése előtt is volt dolga felszámolással és számos céget visz jelenleg is.

A 65 éves Töröcskei István 1973-ban végzett a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen. Első munkahelye, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) devizaműveleti osztályát vezette a jobboldali elkötelezettségéről ismert Boros Imre, az első Orbán-kabinet Kisgazda-delegált Phare-ügyi minisztere, akivel máig üzlettársak. A 70-es évek végén az MNB londoni leányvállalatánál, a Hungarian International Banknál dolgozott, majd a 80-as években a jegybank nemzetközi pénzpiaci műveletek részlegénél tevékenykedett.

1990-ben Boros Imrével a Magyar Hitel Bankhoz (MHB) kerültek, utána a dél-koreai hátterű Kultúrbank igazgatósági tagjai, 1992–1994 között Töröcskei az MHB vezérigazgatója. Ez idő tájt megtaláljuk a Magyar Suzuki vagy a Rába igazgatóságában is, 1994-től 2000-ig a mai KDB Bank-előd, dél-koreai hátterű MHB-Daewoo Bankot, egyszersmind 1995-től 2004-ig a többek között a Mol-közeli Tóth József tulajdonában álló Equilor befektetőcéget is irányítja. Az első Orbán-kormány alatt, 1998–2000 között az állami Magyar Export-hitel Biztosító elnöke.

Lemondott az ÁKK vezetéséről
Lemondott az ÁKK vezetéséről
Koszticsák Szilárd / MTI

 

A 2002-es kurzusváltást követően az iratok tanúsága szerint Simicska Lajos oldalán a Fidesz gazdasági hátországának kiépítésébe kezd. Ez a vonal 2011-ben szakad meg, amikor vezetői és tulajdonosi pozícióit is megszünteti a többek között a Hír-TV-t és a Lánchíd Rádiót is birtokló cégeknél. A második Orbán-kormány se volt vele hálátlan: 2010 óta máig bent ül az állami áramrendszert irányító Mavir igazgatóságában és a Mol felügyelőbizottságában. Az Államadósság Kezelő Központot 2011 óta irányítja vezérigazgatóként. Kormánybejelentések szerint ebbéli tisztségéről nemrég mondott le.

2010 és 2012 között Töröcskei István, 2011–2014 augusztusa között pedig felesége, Töröcskei Zsuzsanna ült a többségi tulajdonukban álló, pénzügyei miatt múlt pénteken működési engedélyétől megfosztott Széchenyi Bank igazgatóságában. A Széchenyi István Hitelszövetkezet, amelynek 2009 és 2014 novembere között volt igazgatósági tagja, már felszámolás alatt áll. A cégiratok szerint élete során több más, később felszámolásra került vállalkozásban is megfordult. Ilyen a Pannon Estate, a Kenguru Gold, az 1990 és 2010 között tulajdonolt Finconsult (amely azóta egy, Boros Imrén keresztül elérhető libériai cégé), az Onlineprint vagy a Lazarus Vagyonkezelő.

Számos működő vállalkozáshoz van köze jelenleg is. Ilyen családi cége, a T&T, a Boros Imrével közösen vitt B&B, a Széchenyi Bankkal közös Új Piacok Kereskedőház, a Pannergy, a Széchenyi Vagyonkezelő, a családi tulajdonú Deáktörő Kereskedelmi Kft., a Family Office Tanácsadó, Florénus Tanácsadó, Patricius Invest, a Zala 2000 Vagyonkezelő, a Töröcskei Vagyonkezelő, a Platinium Pénzügyi Szolgáltatóház, a Sky Internet Média, az Innostart-Holding, a Körkoor Környezetvédelmi Közhasznú Nonprofit Kft., de igazgatósági tag a Megújuló Hangya –2010 Szövetkezetnél is. Töröcskei István pályája során a magyar üzleti élet számos ismert alakjával dolgozott együtt, mint például Vitézy Tamással vagy Járai Zsigmonddal. Jegyzett részvényt az utóbbi nevével induló, a Széchenyi Bankkal vitatott kapcsolatba kerülő CIG Biztosítóban is.

Az üzletember rendszeres szereplője a Népszabadság által a leggazdagabbnak tartott hazai vállalkozókról kiadott Top 150 című kiadványnak. Igaz, míg vagyonát 2011-ben még közel 20 milliárd forintra becsültük, addig 2014-ben ez a felére, tízmilliárd forint alá apadt. Magazinunk szerint Töröcskei István szabadidejében lovagol és síel, felnőtt lánya és fia van.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.