galéria megtekintése

Itt még nem cserélték le Simicska emberét

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 11. számában
jelent meg.


Marnitz István
Népszabadság

Marad a központi áramhálózatot irányító állami Mavir igazgatósági elnöki székében a Simicska Lajoshoz közel állónak tartott Töröcskei István. A tavalyi évet 11,2 milliárdos adózott eredménnyel zárta az állami MVM 99 százalékos tulajdonában lévő Mavir – tették közzé.

A tulajdonos, az állami MVM 9,2 milliárd forint osztalékot vett fel a Mavir tavalyi nyereségéből, a cégnél kétmilliárd forint maradt. Az árbevétel 134 milliárd, a cégértéket tükröző mérlegfőösszeg pedig 466 milliárd forint volt. A társaság legfontosabb feladata továbbra is a magyar villamosenergia-rendszer biztonságos üzemeltetése. A Mavir tájékoztatója nem utal semminemű változásra a vezetőségben, és a honlapján közölt lista sem módosult.

Az MVM lapunknak megerősítette: a Mavir május 5-i éves rendes közgyűlése nem hozott a társaság vezető testületeit érintő döntést. A központi áramhálózatig tehát nem ér el a kormányfővel összekülönbözött Simicska Lajos nagyvállalkozóhoz köthető személyek állami posztokról való leváltási hulláma.

Ennek megfelelően továbbra is a Mavir igazgatósági elnöke Töröcskei István, igazgatósági tagja pedig például Stumpf János, Stumpf István alkotmánybíró, egykori kancelláriaminiszter testvére. Mindketten a 2010-es Fidesz-győzelem után kerültek az MVM-leányvállalat irányító testületébe, sokak szerint azért, mert az MVM akkor kinevezett csúcsvezetőihez hasonlóan Simicska Lajoshoz és Nyerges Zsolthoz közel állóként tartották őket számon.

 

Töröcskei István az elmúlt években az Államadósság-kezelőt is irányította, de neve mostanság elsősorban bedőlő vállalkozásai, például az állammal együtt birtokolt Széchenyi Bank csődje kapcsán merül fel. Stumpf János a 90-es években számos Simicska-érdekeltségben viselt tisztséget, ezek egyike később az ismert Fidesz-közeli cégfantomizálás-gyanús sorozatban Josip Totnál kötött ki. Az MVM élére szintén 2010-ben, a Nyerges Zsolt alapította és Simicska Közgépéhez kerülő E.OS-tól leigazolt Baji Csaba elnök-vezérigazgatói posztja egyre stabilabb.

Töröcskei István tovább vezeti az MVM tulajdonába tartozó cég igazgatóságát
Töröcskei István tovább vezeti az MVM tulajdonába tartozó cég igazgatóságát
Teknős Miklós

Miután nemrég Horváth Péter, az MVM földgázüzletágának vezérigazgatója az Első Nemzeti Közműszolgáltató (ENKSZ) élére került, még a posztját is törölték az alapszabályból. Igaz, az igazgatóságnak tagja maradt. A cég vezetésében egyébként is nagy a mozgás.

Harmati György a stratégia helyett immár a nemzetközi kapcsolatokat építi. Helyére Tokai Magdolna került stratégiai és üzletfejlesztési igazgatóként. Tokai Magdolna szakmai pályafutását az iparág fő tanácsadójának tartott Boston Consultingnál kezdte, aztán Mol-kötelékbe került, és például vezérigazgatóként irányította a Mol Tifon nevű horvát leánycégét. 2011 óta az MVM üzletfejlesztési osztály vezetője.

Tavaly az MVM-től az ENKSZ-hez igazolt az MVM-reklámkeret jelentős részét Simicska-médiumokhoz csatornázó, PR-Oscar-díjas Felkai György kommunikációs vezető is. A szintén tavaly év végén távozó, 2013-ig a törzskari vezérhelyettesi posztot is betöltő Bánfi László jogi igazgató helyét Cseh Tamás vette át megbízottként.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.